Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona.
Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne.
Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym.
Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, nie traci przy tym wartości odżywczych ani witaminy C.
Zawartość kwasu mlekowego oraz kwasów organicznych w kapuście kwaszonej wpływa korzystnie na ruch robaczkowy jelit i ogranicza gnicie w okrężnicy.
Cennym środkiem spożywczym jest odmiana kapusty głowiastej – kapusta czerwona.
Zawiera ona spore ilości żelaza oraz witamin, ceniona jest też z powodu dobrego smaku i używana w postaci sałatki.
Szpinak (Spinacia oleracea).
Szpinak jest bogaty w żelazo, składniki mineralne (Ca), witaminy B, A i C.
Ponieważ jednak żelazo zawarte w szpinaku oraz wapń znajdują się w postaciach trudno przyswajalnych, jego wartość odżywcza jest mała (zwłaszcza dla małych dzieci).
Odsetkowa przyswajalność żelaza w pokarmach wynosi dla żółtka jaj 100 %, serca wieprza 86 %, soi 80 %, wątroby wołowej 70 %, owsa 57 %, moreli 50 %, pszenicy 47 %, dla szpinaku tylko 20 %.
Szpinak zawiera w przybliżeniu 91 % wody, 2,7010 białka, 2,5 % węglowodanów, 10 mg % karotyny, 28 mg % witaminy C, 0,2 mg % witaminy B1 i 0,06 mg% witaminy B2 (według Skrobanskiego).
Szpinak zawiera około 500 -800 mg% kwasu szczawiowego, który ujemnie wpływa na przemianę wapniową, strąca wapń i powoduje wzmożone jego wydalanie z ustroju, 100 g szpinaku zawiera tyle kwasu szczawiowego, że strąceniu ulega wapń z 200 ml mleka (Banji J.
E.
).
Niska przyswajalność żelaza zawartego w szpinaku, niekorzystny wpływ na przemianę wapniową czynią ze szpinaku produkt o wątpliwej wartości odżywczej, zwłaszcza, jeśli chodzi o dzieci.
Również zawartość witamin w gotowanym szpinaku jest niższa, niż to się uważa powszechnie.
Już w roku 1928 Kołodziejska i Lejwa (W.
Cz.
Lek.
42/1928: 911) podali, że w szpinaku nawet krótko gotowanym ilość wit.
C maleje do połowy.
Sałata (Lactuca sativa).
Sałata jest jarzyną zjawiającą się wczesną wiosną.
Jest spożywana na surowo z przyprawami – sokiem cytryn, oliwą, śmietaną.
Drobno posiekaną sałatę można dodać do twarogu lub sera.
Dodatek tłuszczu do sałaty ma ważne znaczenie, gdyż ułatwia wchłanianie prowitaminy A.
Sałata zawiera około 1,1 % białka, 2,8 % węglowodanów.
Z witamin spotykamy w niej karoten – 3 mg %, wit
[patrz też: powiekszanie ust wroclaw, kardiolog dziecięcy warszawa nfz, lekarz po rosyjsku ]
[hasła pokrewne: reishi zarodniki, endometrioza po cc, pojemnik na odpady medyczne ]