Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe

Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe.
Sama cykoria jest kwaśna, dlatego do przetworów fabrycznych cykorii dodaje się dla poprawy smaku do 20 % buraków cukrowych.
Tak zwane konserwy kawowe składają się zwykle z palonych, mielonych ziaren jęczmienia i pszenicy, z cukru i cykorii.
Kakao (Theobroma cacao: theos – bóg, broma – pokarm).
Jest to drzewo rosnące w Ameryce Południowej.
Owoce jego zawierające ziarna kakaowe rosną bezpośrednio na pniu i na głównych konarach.
Podczas przeróbki ziaren otrzymujemy tak zwane masło kakaowe, a otrzymany proszek służy do przyrządzania napoju.
Jeżeli nie usuwa się masła kakaowego, to otrzymany produkt służy do wyrobu czekolady.
Kakao zawiera dużo tłuszczu (do 50 %), dość dużo białka, część azotu kakao zawarta jest w teobrominie, która jest alkaloidem.
Kakao zawiera również taninę, skrobię, kofeinę, a ze składników nieorganicznych żelazo, mangan, miedź, potas, fosfor.
Jest ono nie tylko używką, ale także i środkiem odżywczym, używanym zwłaszcza dla dzieci.
NAPOJE ALKOHOLOWE Napoje alkoholowe znane były już od dawna.
Alkohol powstaje wskutek fermentacji glukozy pod wpływem drożdży według równania: C6H1206 – 2C02 + 2 C2H50H.
Alkohol ma działanie miejscowe i ogólne.
W jamie ustnej wywołuje uczucie palenia w wyniku podrażnienia nerwów czuciowych.
Błona śluzowa ulega przejściowemu skurczeniu wskutek odciągnięcia z jej powierzchni wody, a te miejscowe podrażnienia, jeżeli powtarzają się często, wywołują nieżyt gardła i żołądka.
Nieżyt żołądka rozwija się szczególnie u osób pijących na czczo, gdyż alkohol dostaje się w dużym stężeniu wprost na błonę śluzową.
Dostawszy się do żołądka alkohol wpływa na wydzielanie soków trawiennych, na ruchy ścian żołądka oraz na samo trawienie.
Pod wpływem alkoholu wzmaga się wydzielanie soku żołądkowego, najwięcej, gdy dawka jest niewielka, a stężenie alkoholu nie przekracza 10 %.
Używanie dużych dawek alkoholu i w dużym stężeniu obniża wydzielanie soku, a wzmaga produkcję śluzu.
Alkohol nie ma większego wpływu na ruchy żołądka, natomiast stężenie większe niż 10 % hamuje wyraźnie działanie pepsyny oraz obniża działanie zaczynów trzustkowych.
Alkohol wchłania się już w żołądku, głównie jednak w jelicie cienkim – wchłania się szybciej niż inne składniki pożywienia.
Największe stężenie we krwi występuje już po 1-2- godzinach.
Szybkość przechodzenia alkoholu do krwi opóźnia się znacznie, jeżeli równocześnie spożywamy tłuste pokarmy.
Tylko niewielka ilość alkoholu zostaje wydalona z moczem i kałem (1/13-1/10), reszta musi zostać spalona na wodę i dwutlenek węgla
[patrz też: kanabidiol, u ginekologa badanie, lekarz po rosyjsku ]
[patrz też: reishi zarodniki, endometrioza po cc, pojemnik na odpady medyczne ]