Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2.

Zjawisko to można sobie tłumaczyć tym, że świnia zamienia w wysokim odsetku węglowodany na tłuszcz, którym jest przepojone jej mięso, a do tego procesu potrzebna jest witamina B1.
Bogatym źródłem biotyny jest wątroba, nerki, serce, trzustka.
Dobrym źródłem tej witaminy jest też mięso kur, mózg, płuca oraz język wołu.
Gotowanie niewiele wpływa na zawartość biotyny, większe straty wy- stępują w tym przypadku w zawartości witamin B i B2.
Wątroba cielęca jest bogatym źródłem witaminy A (zawiera jej 3 X więcej niż wątroba wieprzowa).
Dam i Handler badali rozmaite gatunki mięsa na zawartość kwasu nikotynowego.
W wątrobie wołu znaleziono 100 mg kwasu nikotynowego w 1 g, w wątrobie świń HO mg na 1 g, w cielęcej 123 mg na 1 g, w kurzej 152 mg na 1 g.
Mięso tych samych zwierząt oraz jagnięcia zawierało około 60-70 mg w 1 g, w mięsie piersi kury znaleziono aż 151 mg w 1 g.
W nerce wołu stwierdzono 77 mg w 1 g, w cielęcej 90 mg w 1 g.
Mięso zawiera mniej kwasu nikotynowego – przeciętnie 9-35 mg w 1 g.
Owoce i jarzyny są też ubogie w kwas nikotynowy (1-17 mg w 1 g), natomiast spore ilości tej witaminy zawiera owies i pszenica (45-70 mg w 1 g), większość w otoczce ziarna.
Mleko zawiera zaledwie 0,8 mg w 1 ml, ale działa leczniczo w pelagrze dzięki zawartości tryptofanu.
W końcu należy wspomnieć o obecności w mięśniach zaczynów utleniających i redukujących MIĘSO W ODŻYWIANIU CZŁOWIEKA WEGETARIANIZM Mięso jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych, ma ono wartości odżywcze, smakowe, dużą wartość sycącą, wpływa na urozmaicenie posiłków, poprawia smak potraw.
Mięso ma największe znaczenie, jako źródło pełnowartościowego biologicznie białka.
Dostateczna ilość białka pochodzenia zwierzęcego jest potrzebna zwłaszcza dla normalnego rozwoju i zachowania aktywności umysłowej i fizycznej ludzi dorosłych.
Człowiek powinien odżywiać się pokarmem mieszanym, na co wskazuje zarówno typ uzębienia, jak i długość jego jelit.
Zwierzęta drapieżne odżywiające się mięsem mają krótkie jelita, zwierzęta przeżuwające mają długie jelita, u ludzi natomiast są one średniej długości.
Jeśli obok pokarmów jarskich będziemy spożywać również mleko i jaja, to taka postać wegetarianizmu może być prędzej przyjęta, a nawet zalecona dla wielu osób, które źle znoszą pokarm obfitujący w mięso.
Natomiast dieta czysto jarska stosowana przez dłuższy okres czasu wiedzie do rozciągnięcia żołądka i jelit, gdyż ma zbyt wielką objętość.
Wiadomo jest, że u zwierząt roślinożernych dochodzi do nadmiernego rozwoju brzucha.
Należy zachować umiar i w spożywaniu mięsa
[patrz też: dentysta na nfz gdańsk, endometrioza po cc, stomatolog na nfz bydgoszcz ]
[patrz też: wyszukiwarka skierowań, u ginekologa badanie, obława cda ]