Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska

Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska, ta ostatnia jest natomiast bardziej aromatyczna.
Zapach herbaty zależy od zawartości olejków eterycznych, skład zaś zależy od wielu czynników: gleby i klimatu, w którym rośnie, od wieku liści, sposobu obróbki po zerwaniu oraz kolejności zbioru (w Chinach zbiory 5 razy do roku).
Istnieją spostrzeżenia, że mleko z dodatkiem witaminy C traci swe przeciwgnilcowe działanie po zmieszaniu z herbatą.
Snow i Zilva w 1942 stwierdzili, że rozkład witaminy C powstaje w tych warunkach wskutek katalitycznego działania organicznych połączeń związkowych z frakcją taniny (cyt.
według Leontjewa.
Priroda, 12/1946).
Główne działanie herbaty zależy od kofeiny: kofeina pobudza korę mózgową, procesy myślowe ulegają przyspieszeniu, ustępuje uczucie zmęczenia fizycznego i umysłowego, ciśnienie krwi nieco podnosi się, wzmaga się zużycie tlenu.
Herbata jest obecnie najbardziej rozpowszechnionym i najczęściej używanym napojem na świecie.
Kawa jest owocem krzewu kawowego, pochodzi z Abisynii.
Już od dawna spostrzeżono, że kawa wpływa korzystnie na pracę umysłową, ułatwia kojarzenie myśli i usuwa uczucie zmęczenia.
Kawa zawiera około 1,2 % kofeiny, 14 % ciał tłuszczowych, 10 % białka, 4,5 % składników mineralnych.
Przed oddaniem do użycia kawa poddawana jest tzw.
paleniu w temperaturze 200-2500.
W czasie tego procesu ziarna kawowe tracą znaczną ilość wody i cukru.
Cukier ulega skarmelizowaniu, nadając ziarnom kawy ich charakterystyczną ciemnobrązową barwę.
Wskutek procesu palenia polepszają się właściwości, kawy, nabiera ona lepszego smaku, aromatu, a nawet i właściwości odżywczych (zwiększa się odsetkowa zawartość białka, tłuszczu, soli mineralnych).
Kawa używana w umiarkowanej ilości pobudza czynność serca i ośrodkowego układu nerwowego, zmniejsza uczucie zmęczenia, wzmaga oddawanie moczu.
Przy nadmiernym piciu kawy występują zatrucia – niepokój, bóle i- zawroty głowy, bezsenność, bicie serca, czasem niemiarowa czynność serca, zaburzenia przewodu pokarmowego.
Cykoria.
Oryginalna kawa jest produktem dość drogim, od dawna, więc próbowano wynaleźć środki zastępcze.
Do wyrobu surogatów kawy używa się zwłaszcza cykorii.
Cykoria jest to korzeń rośliny Cichorium intybus, uprawianej głównie na zachodzie Europy (Francja, Belgia, Niemcy), u nas rośnie cykoria na Kujawach.
Korzenie cykorii suszy się i następnie przerabia w fabrykach surogatów kawy.
Podczas prażenia cykoria traci znaczną część wody, dochodzi do rozpadu węglowodanów, a otrzymane przy tym produkty nadają jej aromat
[hasła pokrewne: stomatolog na nfz bydgoszcz, powiekszanie ust wroclaw, trabekuloplastyka ]
[patrz też: powiekszanie ust wroclaw, nfzbydgoszcz, stomatolog na nfz bydgoszcz ]