Istnieją Iiczne odmiany gruszek

Istnieją Iiczne odmiany gruszek.
Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe.
Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu.
Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C.
Leczenie gruszkami bywa zalecane w nadciśnieniu tętniczym (zwłaszcza w okresie przekwitania).
Czereśnie, wiśnie (Prunus cerasus, Prunus avium).
Są to wczesne owoce pestkowe, zbliżone do siebie wyglądem i właściwościami.
Drzewo czereśni pochodzi z Pontu w Azji Mniejszej.
Czereśnie i wiśnie należą do popularnych owoców o dużym popycie.
Spożywane są na surowo, a także używane do wyrobu konfitur, powideł, zwłaszcza wiśnie znajdują duże zastosowanie w przetwórstwie.
Czereśnie zawierają około 80 % wody, 10 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości błonnika i kwasów organicznych; dzięki zawartości potasu czereśnie mają również właściwości moczopędne.
Śliwki (Prunus) pochodzą z Kaukazu, gdzie były hodowane przynajmniej od 2000 lat.
Owoce te mają duże znaczenie handlowe, są spożywane na surowo oraz używane na przetwory (powidła, marmolady, dżemy, suszone).
Śliwki zawierają około 85 % wody, 0,6 % białka, 5 % przyswajalnych węglowodanów, 14 mg % wapnia, 0,3 mg % żelaza, witaminy A pod postacią karotenu, witaminy B oraz jedynie drobne ilości witaminy C.
100 g śliwek czerwonych i żółtych dostarcza około 25 kalorii.
Winogrona (Vitis vinifera).
Winorośl była uprawiana w zamierzchłych czasach.
Opis przygotowania wina znaleziono w Egipcie – datuje się on z 2440 roku przed naszą erą.
Winogrona zawierają: 78-82 % wody, rozmaite gatunki węglowodanów, glukozę, cukier: owocowy, mannit – razem od 14-25 %.
Z kwasów organicznych spotykamy kwas mrówkowy, octowy, cytrynowy, jabłkowy, z soli mineralnych: K, Ca, Mg, Fe, Na, ślady jodu i arsenu, 1 kg dostarcza 650-700 kalorii, a 1 litr soku 900 kalorii, a więc więcej niż mleko.
1 kg winogron zawiera 3,6 g białka.
Winogrona mają właściwości moczopędne, czyszczące, zmniejszają kwaśność moczu i fermentację jelitową, działają żółciopędnie.
W zapaleniu nerek polecano nieraz sok winogron, gdyż zawierają one mało białka, soli kuchennej, a dużo węglowodanów.
Pod wpływem kuracji winogronowej zwiększa się ilość moczu, znikają obrzęki i obniża się poziom mocznika w krwi.
Zauważono też, że kuracja winogronowa daje dobre wyniki u chorych na serce, polecano też leczenie winogronami w dnie i otyłości
[hasła pokrewne: trabekuloplastyka, kardiolog dziecięcy warszawa nfz, endometrioza po cc ]
[przypisy: wyszukiwarka skierowań, u ginekologa badanie, cena rezonansu magnetycznego głowy ]