Jaj nie można przechowywać długo

100°C) nie niszczy jeszcze witaminy B1 (Cooper).
Jajka w proszku zawierają bardzo mało witamin A i D.
Jajka z powodu zawartości pełnowartościowego białka, lecytyny, soli mineralnych i witamin są wysokowartościowym pokarmem.
Szczególne znaczenie mają jajka w odżywianiu dzieci, starców oraz w rozmaitych stanach chorobowych.
Jaj nie można przechowywać długo, gdyż psują się wskutek przenikania drobnoustrojów przez porowatą skorupkę.
Jajka świeże przeświecają równomiernie, zepsute natomiast mają ciemne plamy.
Znacznie dłużej można przechowywać jaja w chłodni (00 do + 20), zwłaszcza, jeśli oczyścimy je poprzednio i zanurzymy na chwilę do wody wapiennej lub parafiny.
Niektóre osoby są uczulone na białko jaj; występuje u nich po spożyciu pokrzywka, wyprysk, wymioty, swędzenie skóry.
3.
MIĘSO Pożywienie mięsne zawiera w gotowym prawie stanie najbardziej istotne substancje potrzebne organizmowi w procesie przemiany materii (F.
Engels: Dialektyka przyrody, str.
179.
Wyd.
Książka i Wiedza, 1953, str.
515).
WSTĘP Człowiek od zamierzchłych czasów odżywiał się mięsem.
Początkowo spożywano mięso dzikich zwierząt na surowo, a po poznaniu ognia – pieczone.
Pokarm mięsny jest ceniony od dawien dawna, uważano, że ze spożyciem mięsa jest związana siła fizyczna i odwaga.
Pierwsze przepisy o uboju i spożyciu mięsa były związane z kultem religijnym.
Rozróżniano zwierzęta czyste, tj.
te, które można było spożywać, i nieczyste”, których spożywanie było wzbronione.
W miarę pogłębiania się wiadomości o przyczynach chorób zaczęto zwracać uwagę, że istnieje związek między rodzajem spożytego pokarmu a występującymi chorobami.
Zwłaszcza mięso, jako pokarm szybko psujący się, zwróciło na siebie uwagę prawodawców i lekarzy.
Oprócz przepisów religijnych normujących ilość i jakość spożytego mięsa widzimy w Grecji i Rzymie próby kontroli rynku mięsnego i przez władze świeckie.
Około 300 roku przed naszą erą istniały już rzeźnie miejskie w Pompei i Rzymie.
W Atenach działała specjalna policja targowa zajmująca się badaniem, jakości mięsa, sytuacja taka istniała później również w wielu miastach średniowiecznych.
Dopiero jednak w XIX w.
poznano dokładniej przyczyny rozmaitych zatruć spowodowanych spożyciem niewłaściwego mięsa.
W 1835 Owen opisał włośnie, w 1885 Salmon wyodrębnił pierwszą salmonellę, w 1876 Bollinger udowodnił, że zatrucie pokarmowe występuje po spożyciu mięsa chorych zwierząt, w 1896 van Ermengen odkrywa Clostridium botulinum.
MIĘSO: OKREŚLENIE – BUDOWA – SKŁAD CHEMICZNY Mięso jest najważniejszym z naszych pokarmów pochodzących ze świata zwierzęcego
[patrz też: kuracje nfz, tolerancja pokarmowa, prl badanie cena ]
[patrz też: wyszukiwarka skierowań do sanatorium, laryngolog poznań nfz, stomatolog ursynów ]