Kasze można podawać, jako dodatek do zup

Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np.
do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp.
Kasze są pokarmem wysokokalorycznym.
Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E.
Makaron.
Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy.
Sporządza się gęste ciasto, które następnie jest wyciskane pod dużym ciśnieniem w prasie hydraulicznej i suszone.
Skład makaronu jest następujący: wody 11 %, ciał azotowych 10,98 %, tłuszczu 0,45 %, skrobi 76 %, błonnika 0,28 %, ciał mineralnych 0,64 %.
Makaron jest dobrze przyswajany, w czasie gotowania pęcznieje do 4-6-krotnej objętości.
Największe ilości makaronu w Europie są produkowane i spożywane we Włoszech.
Zależnie od składu rozróżniamy makaron przygotowany na wodzie i na jajkach, zależnie od kształtu rozróżniamy makaron rurkowy, pałeczkowy, w postaci gwiazdek, muszelek.
Makarony są niekiedy barwione związkami chemicznymi nieszkodliwymi dla naszego zdrowia.
Wilgotność makaronu powinna wynosić 12,5-15%.
Makarony są higroskopijne i muszą być przechowywane w suchych pomieszczeniach, czas przechowywania wynosi około pół roku.
JARZYNY Jarzyny należą do roślin uprawnych.
Można je podzielić na jarzyny strączkowe (groch, fasola, bób, soczewica), jarzyny bulwiaste (kartofel, burak, rzodkiew, marchew, pietruszka), jarzyny głowiaste (kalafior, kapusta, szparag, karczoch), zielone (sałata, szpinak, seler).
Wreszcie do ostatniej grupy można zaliczyć jarzyny stojące na pograniczu jarzyn i owoców, jak pomidory, ogórki.
Głównym składnikiem jarzyn są węglowodany pod postacią skrobi.
Z niewielkimi wyjątkami jarzyny zawierają małe ilości białka i tłuszczu, natomiast są bogate w sole mineralne, witaminy, błonnik, wszystkie mają wysoki odsetek wody.
Warzywa zawierają około 90 % wody, zatem ich wartość kaloryczna jest niska.
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne samymi ogórkami, trzeba by spożyć ich przeszło 16 kg.
Warzywa są jednak koniecznym dopełnieniem pokarmów mącznych i mięsnych, gdyż dostarczają soli mineralnych i witamin.
Nasze zasadnicze środki spożywcze, jak biały chleb, potrawy mączne i mięsne są ubogie w związki mineralne i witaminy, musimy, więc koniecznie dopełnić te podstawowe środki spożywcze produktami ze świata roślinnego.
Człowiek pierwotny żył jagodami, bulwami, grzybami, korzeniami i zielonymi liściastymi roślinami i dopiero z czasem zaczął spożywać mięso, mleko i jaja.
Warzywa hoduje człowiek od niepamiętnych czasów
[podobne: prl badanie cena, gastroskopia łódź, kardiolog dziecięcy warszawa nfz ]
[hasła pokrewne: dentysta na nfz gdańsk, tolerancja pokarmowa, zasłużony honorowy dawca krwi przywileje ]