Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit.
Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych.
Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym.
Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna.
Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie).
Kumys jest przyrządzany z mleka kobylego, może też być sporządzony i z mleka krowiego, ale rozcieńczonego mlekiem zbieranym i z dodatkiem cukru.
Stopień fermentacji cukru mlekowego w kefirze i kumysie jest podobny natomiast fermentacja alkoholowa przebiega w kumysie znacznie energiczniej i dlatego też zawartość alkoholu w kumysie jest wyższa.
Podobnie jak w kefirze rozróżniamy kumys słaby o zawartości alkoholu do 1 %, kumys średni o zawartości alkoholu do 1,75 % i mocny o zawartości alkoholu do 2,5,%.
Kwaśność w stopniach Ternera ma wynosić) dla słabego kumysu 75, dla średniego 100, dla mocnego 120 (cyt.
wg Budagjana).
Kumys nadaje się do odżywiania ludzi zdrowych i chorych.
Ma przyjemny smak, jest łatwo przyswajalny, przyśpiesza ruch robaczkowy jelit, wzmaga przemianę materii.
Na uwagę zasługuje duża zawartość witaminy C.
Kumys zalecano w celu pobudzenia wydzielania żołądkowego, także w przewlekłej gruźlicy płuc, dla osób niedożywionych, osłabionych, niedokrwistych.
W Rosji już w roku 1858 istniał specjalny zakład do leczenia kumysem.
Jogurt (od tureckiego słowa yaurt – kwaśne mleko) jest rodzajem kwaśnego mleka, w którym fermentacja zależy od specjalnego zaczynu jogurtowego.
Przegotowane mleko zostaje poddane działaniu zaczynu w podwyższonej temperaturze (około 43 °C przez 4 godziny).
Jogurt otrzymuje się z mleka zagęszczonego przez odparowanie.
Zależnie od stopnia odparowania otrzymujemy jogurt pojedynczy lub podwójny.
Według Schalla jogurt zawiera około 3,3% białka, 2,8% tłuszczu, 3,1 % cukru mlekowego, 0,8 % kwasu mlekowego, alkohol jedynie w śladach.
Jogurt może być przyrządzony z mleka krowiego, owczego lub koziego.
Szczególnie popularny jest jogurt w Bułgarii.
Jogurt jest dobrym środkiem odżywczym, lekko strawnym, smacznym, w celach leczniczych używa się jogurtu w zaparciu typu atonicznego, w nadmiernym gniciu jelitowym, w chorobach wątroby, miażdżycy naczyń i cukrzycy.
Mleko owcze.
Owca dostarcza nie tylko wełny i mięsa, ale również i dobrego mleka.
Mleko owcze zawiera więcej kazeiny, albuminy i globuliny niż mleko krowie.
Według Koniga mleko owcze zawiera średnio 83,5 % wody, 4,17 % kazeiny, 0,98 % albuminy, 6,8 % tłuszczu, 4,17 % cukru mlekowego
[więcej w: laryngolog na nfz poznań, dentica, endometrioza po cc ]
[podobne: reishi zarodniki, endometrioza po cc, pojemnik na odpady medyczne ]