Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii.
W niektórych okolicach południowej Afryki i w Meksyku stanowi ona podstawę odżywiania.
We Włoszech popularna jest potrawa polenta, przygotowywana z mąki kukurydzanej.
Kukurydza jest bogata w tłuszcze – zawiera ich dwa razy więcej niż pszenica lub jęczmień, a trzy razy więcej niż żyto.
Uboga jest natomiast w związki białkowe, zawarta w kukurydzy zeina nie zawiera ważnych dla ustroju Iudzkiego aminokwasów (lizyny, tryptofanu, cystyny).
Ze składników mineralnych spotykamy w kukurydzy wapń, magnez, kukurydza zawiera też witaminę B.
Chleb.
Chleb wprowadzono do jadłospisu ludzi już przed wielu wiekami i był zawsze symbolem pożywienia.
Łacińskie słowo panis – chleb – pochodzi z sanskryckiego pa oznaczającego pożywienie.
Już starożytni Egipcjanie doprowadzili sztukę piekarską do wysokiego poziomu używając pszenicy i jęczmienia.
Resztki chleba oraz formy do pieczenia chleba znaleziono w wykopaliskach egipskich.
Wypiek chleba na drożdżach prawdopodobnie zapoczątkowali Egipcjanie, a od nich nauczyli się tej sztuki Hebrajczycy.
W Rzymie za Trajana istniały cechy piekarzy, dobry chleb wypiekali też Grecy i wiadomo nam, że piekarnie rzymskie znajdowały się głównie w rękach greckich.
Produkcja chleba w większych ośrodkach powinna być zmechanizowana.
W wielkich fabrykach chleba wszystkie procesy technologiczne są zautomatyzowane.
Maszyny sypią mąkę, gniotą ciasto i formują bochenki, wsadzają je do pieców i wyjmują we właściwym czasie.
W piekarniach moskiewskich wyprodukowanie 10 ton pieczywa wymaga pracy zaledwie 7-8 wykwalifikowanych robotników.
Gorkij po zwiedzeniu leningradzkiej automatycznej piekarni w książce dla odwiedzających napisał: Ta fabryka jest najbardziej zdumiewająca z tego, co widziałem w Leningradzie.
Nic nie mówi tak jaskrawo o rewolucji bytowania.
Chleb od wieków jest jednym z najważniejszych pokarmów ludzkich, stanowi, więc podporę życia i codzienny podstawowy produkt spożywczy najszerszych mas ludności.
Do wyrobu chleba używamy mąki, wody, soli, o związków chemicznych, drożdży lub zaczynu piekarskiego.
Przyrządzone ciasto zostaje spulchnione wskutek procesów fermentacyjnych.
Do spulchnienia ciasta używa się nieraz związków chemicznych (zwłaszcza w wyrobach cukierniczych), jak dwuwęglanu sodu i kwaśnego węglanu amonu.
Podczas ogrzewania ciasta następuje rozkład tych związków i wydzielanie gazów, które przyczyniają się do spulchnienia produktu.
Drożdże piekarskie są to tzw.
drożdże fermentacji górnej, drożdże fermentacji dolnej są natomiast używane do wyrobu piwa
[przypisy: ośrodek terapii uzależnień nfz, klinika laryngologii warszawa, zasłużony honorowy dawca krwi przywileje ]
[podobne: wyszukiwarka skierowań do sanatorium, laryngolog poznań nfz, stomatolog ursynów ]