Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g.
Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej.
Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu.
Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy.
Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie.
Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilości wapnia, żelaza, z witamin znajdujemy w nim prowitaminę A oraz witaminy Bi i C.
Należy pamiętać, że niedojrzałe banany mogą spowodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, skrobia w stanie surowym rozkłada się wolno i dochodzi do jelita grubego, gdzie pod wpływem diastaz wytworzonych przez bakterie rozkłada się dając dużą ilość kwasów, jak octowy, masłowy, mlekowy, szczawiowy, mrówkowy, kaprylowy.
Spożycie surowej skrobi wzmaga fermentację, dlatego spożywanie surowych bananów w nieżycie jelita grubego nie jest wskazane.
Ananasy (Ananas sativus).
Owoc ten po raz pierwszy widzieli towarzysze Kolumba w 1493 na Gwadelupie.
Ananasy pochodzą z Południowej Ameryki.
Są to bardzo smaczne i soczyste owoce.
Zawierają one około 84 % wody, 0,5 % białka, 10,4 % węglowodanów, znajdujemy w nich też wapń, żelazo, prowitaminę A, witaminy B1 i C, 100 g ananasów dostarcza 44 kalorii.
Ananasy są dobrze znoszone w stanach uczuleniowych – są smaczne i dobrze przyswajalne.
Pomarańcze (Citrus aurantium).
Ojczyzną ich jest wschodnia Azja.
Skład pomarańczy jest następujący: 86 % wody, 0,8 % białka, 2,5 % węglowodanów, duża ilość prowitaminy A oraz znaczna witaminy C.
Znana Jest od dawna, jako skuteczny lek w leczeniu gnilca.
Skórka zawiera olejki eteryczne o charakterystycznym zapachu.
Odmianą pomarańczy są mandarynki oraz malinówki.
Cytryny (Citrus limonum).
Cytryna pochodzi z Indii z dorzecza Gangesu.
W 100 g soku cytryn znajdujemy 2,45 g glukozy, 0,68 g dał białkowych, 5,77 g kwasu cytrynowego i jabłkowego, 0,96 g cytrynianu potasu, 0,88 g cytrynianu wapnia, 0,11 g cytrynianu żelaza oraz około 90 % wody 100 g soku cytrynowego zawiera 7 kalorii.
Tak jak pomarańcze cytryny są wybornym źródłem łatwo przyswajalnej dekstrozy i sok ich może być polecony we wszystkich tych przypadkach, w których należy szybko dostarczyć łatwo przyswajalnych Węglowodanów.
Główną zaletą soku cytryn jest jego właściwość przeciwgnilcowa.
Sok cytryn zwiększa też rezerwę alkaliczną ustroju.
Mandarynki są odmianą pomarańczy ci pochodzą z Chin, jak na to wskazuje ich nazwa
[przypisy: pojemnik na odpady medyczne, kuracje nfz, reishi zarodniki ]
[więcej w: dentysta na nfz gdańsk, olx rawa maz, zasłużony honorowy dawca krwi przywileje ]