Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale

Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale. NAJWAŻNIEJSZE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA POTRAW Przy przygotowaniu pokarmów rozróżniamy przeróbkę wstępną i następczą. W przeróbce następczej przeważnie stosujemy zabiegi cieplne. Celem przeróbki wstępnej jest, uwolnienie produktów od części niestrawnych lub trudno strawnych, zanieczyszczeń, szkodliwych domieszek, nadmiernej ilości środków konserwujących. W czasie tej przeróbki usuwamy np. łupiny z ziemniaków, zanieczyszczone zewnętrzne liści...

Jak wykazały badania przeprowadzone w Klinice Żywienia Leczniczego

dwukrotnie. Jak wykazały badania przeprowadzone w Klinice Żywienia Leczniczego w Moskwie przez Kudaszewicza, Badylkesa, Einchorna i Zykowa, margaryna może być podawana także chorym z nieżytem nadkwaśnym i niedokwaśnym żołądka i dwunastnicy, chorzy na serce z przewlekłym nieżytem jelita grubego dobrze znosili margarynę. Margaryna musi być w tych przypadkach świeża, pierwszej jakości i podawana w stanie surowym. Badania te wykazują, że margaryna może być stosowana z powodzeniem nie tylko dla odżywiania ludzi zdrowych, ale i w żywieniu leczniczym. Dane o stosowaniu margaryny w ż...

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu. Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j. m. w 100 g i sole mineralne. Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia). Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C. Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom. Burak (Beta vulgaris). Znamy rozmaite odmiany buraków: buraki pastewne i boćwina (buraki liściowe), które zawierają du...

Stenty wydzielające lek lub gołe metale do chorób tętnic wieńcowych ad 7

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. Do celów spożywczych używa się też tzw. podrobów,...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków , #reishi zarodniki , #endometrioza po cc ,