Soja obfituje również w enzymy: spotykamy tu amylazę, diastazę, proteazy, oksydazy i peroksydazy.
Jeden kg soi dostarcza aż 4660 kalorii.
OWOCE Owoce stanowią jeden z naj dawniejszych pokarmów człowieka.
Mimo to do niedawna uważano je tylko za dopełnienie pożywienia zasadniczego - chleba, mięsa, mleka, Dopiero w bieżącym stuleciu po poznaniu roli witamin, soli mineralnych, wahań w równowadze kwasowo-zasadowej zrozumieliśmy, że owoce są również niezbędnym składnikiem naszego pożywienia, składnikiem, bez którego niemożliwe jest zachowanie zdrowia.
Od tego...
Nie należy podawać grzybów dzieciom, osobom starym, chorym.
Poza wartościami odżywczymi grzyby mają przede wszystkim wartości smakowe i są używane od czasów starożytnych, jako przysmak.
Istnieje spora ilość gatunków jadalnych: borowiki, kurki, rydze, pieczarki, maślaki, gąski zielone, piestrzenice, smardze, sitaki, koźlarze, surojadki, pępki, olszówki.
Za najlepsze gatunki uważane są rydze i borowiki, poszukiwane są też pieczarki i maślaki, te ostatnie jednak nie dadzą się przechowywać, gdyż szybko psują się.
Wiele gatunków grzybów dostarcza cennyc...
70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach.
Trawienie zostaje zakończone w jelitach, gdzie następuje wchłanianie.
Spora część substancji nie ulega jednak wessaniu - nie zostaje wchłonięte 20 % białka i 25 % substancji mineralnych, węglowodany natomiast są dobrze wchłaniane, a straty wynoszą tylko 3 %.
Przy urozmaiconej diecie chleb czarny nie ma znaczniejszej przewagi nad białym, pełne ziarno zawiera rozmaite składniki witaminy B: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, nikotynowy i biotynę.
Żelazo i wapń zawarte w otoczce prawdopo...