jak stosować witaminę c na twarz

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego. Także naczynia niklowe, a zwłaszcza ze stopów, w których skład wchodzi nikiel, nie są całkowicie oporne na działanie kwaśnych potraw (tombak zawiera miedź i 18 % cynku, mosiądz zawiera 50-% miedzi). Stop miedzi, cynku i niklu znany jest pod nazwą nowe srebro, innym stopem jest argentan oraz metal brytania (miedź, cyna, antymon). Wszystkie te metale zawierają pewną ilość ołowiu. Kwaśne pokarmy nie powinny pozostawać długo w zetknięciu z argentanem, nowym srebrem i alpaką. Do najlepszych naczyń z punktu widzenia higieny należą naczynia aluminiowe. ...

Więcej »

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się. Kurczenie się mięsa jest spowodowane zmianami w •tkance łącznej włóknistej i ścinaniem się samych włókien mięśniowych. Rozpoczyna się ono w temp. 60°, zjawia się równocześnie ze ścinaniem się białka międzykomórkowego. Wyraźne kurczenie następuje przy + 63° i zakończone jest przy + 67°. Lowe podaje, że nie stwierdzono zmian w objętości włókien mięsnych w temp, +67-75°, z czego można wnioskować, że ostateczny stopień skurczenia był już osiągnięty przy ogrzaniu do + 67°. Kurczenie się tkanki łącznej powoduje wyciska...

Więcej »

Spalanie alkoholu odbywa się powoli, człowiek spala na godzinę tylko 7-8 ml alkoholu absolutnego

Spalanie alkoholu odbywa się powoli, człowiek spala na godzinę tylko 7-8 ml alkoholu absolutnego. Znany jest powszechnie wpływ alkoholu na układ nerwowy u człowieka. Już po względnie małych dawkach następuje pobudzenie, ośrodkowego układu nerwowego, przejawiające się tak zwanym dobrym humorem, gadatliwością, zmniejszeniem krytycyzmu i nieopanowanymi ruchami. Nasz układ nerwowy chłonie więcej alkoholu niż inne tkanki; pod wpływem, alkoholu ulegają porażeniu głównie ośrodki hamujące w korze mózgowej, które kierują i ruchami dowolnymi i sprawują kontrolę nad naszym zachowaniem. Po spożyciu większych dawek ...

Więcej »

Budownictwo i architektura : Planetario Galileo Galilei otrzymuje nadmuchiwane słuchawki

Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum, rosnącego w Indiach, Chinach, w Afryce wschodniej. W Europie jest mało używany do celów spożywczych, wytłoki nasion są używane do wyrobu chałwy i margaryny. Olej sojowy (z rośliny Soya max) otrzymuje się przez wytłaczanie nasion soi. Używany jest zwłaszcza w Chinach i Japonii, zawiera duże ilości białka, tłuszczu, lecytynę. Olej ten jest dobrym środkiem spożywczym. Olej rzepakowy (Oleum Napij jest otrzymywany z nasion rzepaku, barwę ma jasnożółtą, zapach niezbyt przyjemny. Olej słonecznikowy (z rośliny Helianthus annuus) ma przyjemny za...

Więcej »
http://www.meblekuchenne.edu.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,