wyszukiwarka sanatorium

Dziczyzna

Dziczyzna. Są to zwierzęta żyjące na łonie przyrody w stanie wolnym. Rozróżniamy drób dziki (dzikie gęsi, kaczki, przepiórki, kuropatwy) oraz właściwą dziczyznę (zające, dziki, sarny, jelenie, łosie). Mięso dziczyzny jest cenione dla dobrego smaku, jest jednak przeważnie trudno strawne. Delikatniejsze jest mięso pochodzące ze sztuk młodych. Należy też zwrócić uwagę na odpowiednio długi okres dojrzewania, gdyż inaczej mięso to jest twarde i łykowate. 4. RYBY Rozróżniamy około 14000 gatunków ryb, z tego 2/3 ży...

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat. Od około 2000 lat zna ludzkość rzodkiewki, sałatę, marchew, szparagi, selery, nieco później poznano chrzan i szpinak. W I połowie XVI wieku sprowadzono do Europy ziemniaki. Węglowodany występują w jarzynach głównie, jako skrobia w postaci delikatnych nierozpuszczalnych w zimnej wodzie ziarenek. Jeśli skrobię poddamy działaniu suchego ciepła, to staje się ona rozpuszczalna w wodzie i w temperaturze około 3000 przechodzi w dekstrynę. Rośliny zaw...

Mleko skondensowane

Mleko skondensowane. Mleko skondensowane jest to mleko krowie, z którego usunięto w znacznej ilości wodę przez parowanie pod zmniejszonym ciśnieniem i przy użyciu ciepła, objętość mleka zmniejsza się przy tym do mniej więcej 1/3 objętości. Rozróżniamy 3 rodzaje mleka skondensowanego: 1) niesłodzone skondensowane mleko pełne; 2) słodzone skondensowane mleko pełne; 3) słodzone skondensowane mleko zbierane. Słodzone skondensowane mleko zbierane jest ubogie w tłuszcz i nie powinno być używane, jako główny środek odżywiani...

wyszukiwarka sanatorium

pączków, mniejszej - do ziemniaków. Masło nie jest dobrym tłuszczem do smażenia, gdyż rozkłada się już w temperaturze + 120°, smalec dopiero przy + 190°, niektóre oleje znoszą jeszcze wyższą temperaturę. 3) Pieczenie jest metodą gotowania w piecu za pomocą gorącego powietrza. Pieczenie stosujemy do przyrządzania potraw mięsnych, ciasta, pasztetów. Podczas pieczenia staramy się, aby cała powierzchnia została szybko przyrumieniona, dotyczy to zwłaszcza mięsa, które zostaje wówczas mniej wysuszone. Z tych względów n...

Najnowsze zdjęcia w galerii wyszukiwarka sanatorium :



W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu

W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu, amoniaku i dwutlenku węgla, woda w pewnej mierze wyparowuje. Zmiany te decydują w wielkiej mierze o ostatecznym wyglądzie, zapachu, i smaku sera. Sery solimy, aby nadać im smak oraz zahamować rozwój bakterii, sól reguluje również zawartość wody w serze i powoduje stwardnienie skórki sera. Dojrzałe sery zawierają średnio 2-3 % soli, sery gniją, jeżeli zawierają za mało soli. Dojrzewanie serów zależy głównie od działania bakterii kwasu mlekowego, gra on ważną rol...

Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol

Z żyta oprócz mąki do wypieku chleba i potraw mącznych przyrządza się alkohol, i kawę zbożową. Żyto zawiera około 10 % białka, 2,3 % tłuszczu, 72,3 % przyswajalnych węglowodanów, 2,1 % ciał mineralnych. Białka żyta nie są pełnowartościowe. Pszenica (Triticum sativum). Pszenica pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, w zamierzchłych czasach uprawiano ją w okolicach Morza Kaspijskiego. Do Chin zawędrowała około 3000 lat przed naszą erą, do Egiptu około 2400. Ziarenko pszenicy składa się z kiełka, ziarenka właś...

Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi

Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi. Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli. Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane pod nazwą fuzli, powstają one pod wpływem działania drożdży na aminokwasy. Przez destylację otrzymuje się wódkę wolną od produktów ubocznych. Zboże służy, jako produkt wyjściowy do ...