laryngolog poznań nfz

Miód zawiera też olejki eteryczne

Miód zawiera też olejki eteryczne, pobudzające wydzielanie żółci, soku żołądkowego i jelitowego, toteż zrozumiały jest jego korzystny wpływ na zaburzenia trawienia. Należy pamiętać, że miód zawiera również inhibinę (wydzielaną przez pszczoły), która ma działanie bakteriobójcze, a ponadto znajdujące się w miodzie zaczyny (diastaza, inwertaza) ułatwiają trawienie. W nieżytach górnych dróg oddechowych miód (zwłaszcza z mlekiem) działa lekko wykrztuśnie, łagodzi kaszel, hamuje rozplem bakterii. Jak wynika z tego krótkiego przeglądu, miód może być stosowany w celach leczniczych w rozmaitych cho...

Naczynia stalowe z odpowiednią glazurą lub emalią oraz naczynia aluminiowe nadają się do przyrządzania wszystkich pokarmów

Naczynia stalowe z odpowiednią glazurą lub emalią oraz naczynia aluminiowe nadają się do przyrządzania wszystkich pokarmów, do pieczenia mięsa i ciast używa się zwykle naczyń z lanego żelaza, emaliowanych. Do gotowania jarzyn odpowiednie są naczynia aluminiowe, do potraw kwaśnych szkło ogniotrwałe, do mleka naczynia aluminiowe i z ogniotrwałej porcelany. Miedź jest używana do wyrobu naczyń kuchennych, jednakże nie jest ona obojętna dla naszego zdrowia. W obecności kwasów przy dostępie wilgoci i powietrza zostaje miedź przeprowadzona w postać rozpuszczalną. Zwłaszcza podczas przechowywania takich pokar...

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka, przy czym produktami rozpadu gnilnego są: siarkowodór, indol, amoniak, organiczne aminy. Tłuszcze pod wpływem lipaz rozkładają się do kwasów tłuszczowych i glicerolu. W środkach spożywczych działają też enzymy zawarte w samym produkcie (mięsie, rybach, owocach, jarzynach). Zaczyny komórkowe działają także i po śmierci samej komórki - działanie uwolnionych z tkanek zaczynów utrzymuje się przez pewien okres czasu. Tak ma się np. sprawa w mięsie, w którym po śmierci zwierzęcia zaczyny przedostają się na zewnątrz komórek i utrzymują swe rozkładowe dzia...

laryngolog poznań nfz

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo małe i powodują tylko nieznaczne uszkodzenie komórek, po odtajaniu woda zostaje wchłonięta przez produkt. Wielkość kryształków jest odwrotnie pro...

Najnowsze zdjęcia w galerii laryngolog poznań nfz :



Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny)

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. Do celów spożywczych używa się też tzw. podrobów, należą tu: wątroba, nerki,...

Według Inichowa

Według Inichowa (cyt. według Dawidowa) mleko owiec zawiera 6,8 % tłuszczu, 5,8 % białka, 5 % cukru mlekowego, 0,8 % soli mineralnych, 81,6 % wody. Sucha pozostałość (około 18,4 %) jest znacznie wyższa niż w mleku krowim. Tłuszcz mleka owczego jest uformowany w większych kuleczkach. Większa zawartość kwasu kapryłowego i kaprynowego nadaje mleku koziemu swoisty zapach. Mleko owcze jest zwykle przerabiane na sery. Mleko kozie. Składem podobne do mleka krowiego, zawiera jednak, mniej kazeiny, a więcej albumin i globulin, mniej witamin, a więcej zaczynów. Według Dawidowa mleko kozie zawiera 4,37 % tłuszczu, 2...

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charakterystyczne ziarna skrobi. Skrobia składa się z dwóch części: amylozy i amylopektyny. Amylopektyna tworzy rusztowanie zi...