Nie należy podawać grzybów dzieciom, osobom starym, chorym.
Poza wartościami odżywczymi grzyby mają przede wszystkim wartości smakowe i są używane od czasów starożytnych, jako przysmak.
Istnieje spora ilość gatunków jadalnych: borowiki, kurki, rydze, pieczarki, maślaki, gąski zielone, piestrzenice, smardze, sitaki, koźlarze, surojadki, pępki, olszówki.
Za najlepsze gatunki uważane są rydze i borowiki, poszukiwan...
Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie.
Dlatego to lody należy jeść powoli.
Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów.
Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna.
Żelatyna...
W naszym kraju ryby do, niedawna były potrawą zupełnie niepopularną, spożywamy zbyt mało ryb.
Ryby można przyrządzić w naj rozmaitszy sposób - mogą one być gotowane, pieczone, smażone, podane w postaci kotletów, galaret.
Smaczne są również zupy rybne z kluseczkami, jarzynami i ziemiankami.
Dania z nich można urozmaicić dodatkiem rozmaitych sosów, jak chrzanowy, musztardowy, pomidorowy.
Mięso ryb jest na ogół ...