u ginekologa badanie

Napary na stres i zmęczenie

width=300Nie ma nic przyjemniejszego niż filiżanka gorącej herbaty po ciężkim dniu. Odpowiednio dobrane zioła pomogą złagodzić stres, chandrę i ułatwią zasypianie.

  • Napar uspokajająco-rozluźniający
2 łyżki suszonych kwiatów lipy zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy po kolacji i przed samym snem po pół filiżanki. Napar z lipy działa uspokajająco...

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny)

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. Do celów spożywczych używa się też tzw. ...

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne. W czasie długiego duszenia dochodzi do zmiękczenia twardego mięsa, rozpuszczenia kolagenu. Do duszenia nadaje się np. pręga, szponder, karkówka itp. Dusząc w parze dodaje się nieco jarzyn, np. marchwi, cebuli, pietruszki mięso nabiera wtedy przyjemnego aromatu. Do pieczenia i smażenia używa się tylko najlepszych wyborowych gatunków mięsa. Z mięsa wołowego do pieczenia nadaje się polędwica, rostbef, z cielęciny - tylko ćwiartka, z wieprzowiny - schab. Mięso smaży się najczęściej w postaci befszt...

u ginekologa badanie

width=300Cel, powód Celem tego badania było określenie zmian bezwzględnych i względnych nierówności społeczno-ekonomicznych w przyjęciach ...

Najnowsze zdjęcia w galerii u ginekologa badanie :



Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia, niebezpieczna natomiast może być glazura powlekająca naczynia gliniane i fajan...

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu. Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność. Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni. Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca przeciętnie czas przechowalności o 8-10 dni. Nie należy przechowywać razem owoców niedojrzałych z dojrzałymi, skraca się, bowiem przez to okres przechowalności owoców niedojrzałych. Owoce dojrzałe wy...

W czasie przygotowania konserw

W czasie przygotowania konserw należy zwrócić szczególną uwagę, na jakość produktu, który ma być poddany sterylizacji. Zakażony, niskowartościowy produkt nie nadaje się do wyrobu. Dostarczony do fabryki surowiec powinien być bezpośrednio po sprawdzeniu jego, jakości użyty do produkcji Iub zmagazynowany w chłodni. Ważne jest również sortowanie materiału wedle jego, jakości, rozmiarów itp. Gdyby np. nie sortować owoców, to po sterylizacji okazałoby się, że obok owoców rozgotowanych będą i niedogotowane. Przed sterylizacją również oczyszcza się produkty z...