kiełbasa bolońska

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę. Cielęciny nie suszy się ze względu na dużą zawartość wody i wielki popyt na świeże mięso cielęce. Przed suszeniem usuwa się z mięsa nadmiar tłuszczu, ścięgna, żyły, miejsca przekrwione. Następnie obgotowuje się surowiec (przez co częściowo usuwa się wodę) aż do uzyskania zabarwienia mięsa na przekroju (przejś...

Więcej »

Dziczyzna

Dziczyzna. Są to zwierzęta żyjące na łonie przyrody w stanie wolnym. Rozróżniamy drób dziki (dzikie gęsi, kaczki, przepiórki, kuropatwy) oraz właściwą dziczyznę (zające, dziki, sarny, jelenie, łosie). Mięso dziczyzny jest cenione dla dobrego smaku, jest jednak przeważnie trudno strawne. Delikatniejsze jest mięso pochodzące ze sztuk młodych. Należy też zwrócić uwa...

Więcej »

Według Inichowa

Według Inichowa (cyt. według Dawidowa) mleko owiec zawiera 6,8 % tłuszczu, 5,8 % białka, 5 % cukru mlekowego, 0,8 % soli mineralnych, 81,6 % wody. Sucha pozostałość (około 18,4 %) jest znacznie wyższa niż w mleku krowim. Tłuszcz mleka owczego jest uformowany w większych kuleczkach. Większa zawartość kwasu kapryłowego i kaprynowego nadaje mleku koziemu swoisty zapach. Mlek...

Więcej »

wojewódzkie centrum stomatologii warszawa kontakt

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe. Bób zawiera około 25 mg % zasad purynowych, podobną ich ilość zawiera też soczewica, a mąka grochu zawiera 16 mg % puryn. Groch i soczewica zawierają dużo lecytyn, fasola, groch i bób zawierają prowitaminę A oraz witaminy grupy B, w jarzynach tych znajduje się jednak dużo trudnego do strawienia i do przeróbki w ku...

Więcej »
http://www.prawidlowabudowa.com.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,