ryba miruna wikipedia

W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony

Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie rodzaje pokarmów nadają się do takiego przygotowywania. W dogotowywaczu można przygotować zupy, kasze, groch, fasolę, ryż, makarony, gulasz, pieczeń, zrazy, szynkę, natomiast jarzyny, jak marchew, kapusta, ziemniaki, szpinak, szczaw, tracą przy tak, długim ogrzewaniu zbyt dużo witamin. Do potraw przyrządzonych w dogotowywaczu trzeba dodawać przed spożyciem środków zawierających witaminy, może to być sok z pomidorów, kapusty, ogórków, buraków lub odpowiednie sosy (cebulowy, chrzanowy itp. ), śmietana. ...

Więcej »

Do żółtka przy stałym mieszaniu dodaje się kroplami oliwy - przy wymieszaniu obu koloidów

Do żółtka przy stałym mieszaniu dodaje się kroplami oliwy - przy wymieszaniu obu koloidów, oliwy i żółtka powstaje emulsja. Jaja są bardzo ważnym środkiem spożywczym i mają wysoką wartość odżywczą. Jest ta pokarm treściwy, zawiera dużo białka i tłuszczów o wysokiej wartości biologicznej, fosforu i witamin. Mają one również ogromną wartość w sztuce kulinarnej dzięki swym fizyko-chemicznym właściwościom, można z nich przygotować rozmaite potrawy. Jaja przeważnie gotujemy - można je gotować na miękko, półtwardo i na twardo. W jajac...

Więcej »

Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka

McCollum powiedział: Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka (cyt. według Pewznerowej). W warzywach spotykamy też rozmaite olejki eteryczne, fitoncydy (w czosnku, cebuli), barwniki, kwasy organiczne i glikozydy. Rzodkiew zawiera glikozydy nadające jej ostry smak. Są doniesienia, że w sokach jarzyn znajdują się zaczyny podobne do zaczynów soku żołądkowego i trzustkowego. Sok cebuli ma rozszczepiać białko, sok kapusty – tłuszcze, szpinak i kapusta pobudzają wydzielanie żołądk...

Więcej »

Poprawa wartości w opiece zdrowotnej - wbrew corocznemu fizycznemu cd

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia się on z produktów spożywczych prawie całkowicie. STOSOWANIE NISKICH TEMPERATUR - CHŁODN...

Więcej »
http://www.dentysta-krakow.net.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,