katowice urolog

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny)

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. ...

Więcej »

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy, gdyż wiedzie do nadmierne gnicia w przewodzie pokarmowym zakwasza ustrój i zmusza do ograniczenia spożycia innych niezbędnych dla nas pokarmów. STĘŻENIE POŚMIERTNE I DOJRZEWANIE MIĘSA. GATUNKI MIĘSA Po uboju zwierząt mięso staje się wkrótce matowe, traci swą elastyczność, staje się twarde i sztywne - mówimy, że mięśnie stężały. W mięsie bydła stężenie występuje już w kilka godzin po uboju (u świń w 4-6 godzin) i ustępuje zwykle po upływie 48-72 godzin. Wy...

Więcej »

Dziczyzna

Dziczyzna. Są to zwierzęta żyjące na łonie przyrody w stanie wolnym. Rozróżniamy drób dziki (dzikie gęsi, kaczki, przepiórki, kuropatwy) oraz właściwą dziczyznę (zające, dziki, sarny, jelenie, łosie). Mięso dziczyzny jest cenione dla dobrego smaku, jest jednak przeważnie trudno strawne. Delikatniejsze jest mięso pochodzące ze sztuk młodych. Należy też zwrócić uwagę na odpowiednio długi okres dojrzewania, gdyż inaczej mięso to jest twarde i łykowate. 4. RYBY Rozróżniamy około 14000 gatunków ryb, z tego 2/3 ż...

Więcej »

Kontrolowana próba oleju z ryb w nefropatii IgA czesc 4

Zakwas piekarski jest to kawałek ciasta pozostawiony z poprzedniego wypieku chleba, w cieście tym fermentacja została wywołana przez drożdże, bakterie octowe i pałeczki kwasu mlekowego. Podczas fermentacji wywołanej przez zakwas piekarski powstaje me tylko dwutlenek węgla i alkohol, lecz i kwas mlekowy. Dlatego chleb przyrządzony na zakwasie ma lekko kwaskowaty smak, a poza tym czerstwieje wolniej. Kwas mlekowy oddziaływa również na komórki otrąb w chlebach z mąki grubego przemiału i czyni je bardziej strawnymi. Do wypieku chle...

Więcej »
http://www.reologiawbudownictwie.info.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,