Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy, gdyż wiedzie do nadmierne gnicia w przewodzie pokarmowym zakwasza ustrój i zmusza do ograniczenia spożycia innych niezbędnych dla nas pokarmów.
STĘŻENIE POŚMIERTNE I DOJRZEWANIE MIĘSA.
GATUNKI MIĘSA Po uboju zwierząt mięso staje się wkrótce matowe, traci swą elastyczność, staje się twarde i sztywne - mówimy, że mięśnie stężały.
W mięsie bydła stężenie występuje już w kilka godzin po uboju (u świń w 4-6 godzin) i ustępuje zwykle po upływie 48-...
Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu.
Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j.
m.
w 100 g i sole mineralne.
Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia).
Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C.
Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom.
Burak (Beta vulgaris).
Znamy rozmaite odmiany burakÃ...
Już Bechold powiedział: Metody naszej techniki kulinarnej, stosowane w kuchni, nie są niczym innym, jak praktycznym stosowaniem chemii koloidów, wszak nasze związki pokarmowe składają się prawie wyłącznie z koloidów (cyt.
według Uglowa).
W wielu procesach przeróbki pokarmów dużą rolę odgrywa przechodzenie ich ze stanu solu w stan żelu - kolagen kości i mięsa przechodzi np.
ze stanu żem w stan solu, natomiast białko jaj ścinając się w czasie gotowania- odwrotnie.
Pod wpływem działania ciepła dochodzi do...