ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA)

Istnieje również Wszechzwiązkowy Naukowo-Badawczy Instytut, Przemysłu Chłodniczego imienia J. A. Mikojana. Badacze radzieccy opracowali szereg niezwykle cennych metod chłodzenia i mrożenia środków spożywczych i zdobyli na tym polu ogromne doświadczenie. Ozoling i Riutowa opracowali np. metody zapobiegania wysychaniu mięsa mrożonego podczas jego przechowywania, zmniejszania stopnia tzw. ususzki, co ma duże znaczenie ekonomiczne. ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA) W 1860 Pasteur wykazał, że gnic...

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona. Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne. Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym. Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, nie traci przy tym wartości odżywczych ani wita...

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach. W czasie dojrzewania pod działaniem enzymów następuje hydroliza do pektyn, które w dalszym ciągu rozkładają się do kwasów pektynowego i alkoholu metylowego. Wskutek przejścia nierozpuszczalnych propektyn w rozpuszczalne pektyny owoce w czasie dojrzewania stają się miękkie. Związki pektynowe wzmagają krzepliwość krwi, kwas glikutonowy - zawarty w związkach pektynowych przyspiesza tworzenie śluzu jelitowego zawierającego ferment lizozym, związek rozpuszczający bakt...

Mutacja HABP2 w linii komórkowej wywołująca rodzinnego nieswoistego raka tarczycy.

Również elektrolity grają rolę przy ścinaniu białek przez gorąco. Jeżeli obniżymy przez dializą skład mineralny białka jaja, to ścięcie białka po jego ogrzaniu nie nastąpi. Umiarkowany stopień denaturacji białek ułatwia ich trawienie. Clifford stwierdził, że surowe mięso trawi się in vitro znacznie wolniej niż gotowane, również jaja gotowane trawi się znacznie szybciej niż jaja surowe. Przy ogrzaniu białka jaj zniszczony zostaje zaczyn skierowany przeciwko trypsynie. Lloyd twierdzi ponadto, że pepsyna i tryps...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kuracje nfz , #wyszukiwarka sanatorium , #kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda ,