Istnieją Iiczne odmiany gruszek.
Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe.
Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu.
Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C.
Leczenie gruszkami bywa zalecane w nadciśnieniu tętniczym (zwłaszcza w okresie przek...
Bardzo higieniczne i bezpieczne w użyciu są kuchenki elektryczne.
Pożądane, aby w kuchni znajdowała się umywalnia, tak aby nie trzeba było myć rąk w naczyniach kuchennych.
Bardzo cennym sprzętem jest lodówka, w której można przechowywać szybciej psujące się produkty.
Lampa w kuchni powinna być ruchoma, aby można ją było zniżać w razie potrzeby.
Meble kuchenne powinny być białe, malowane olejno, w kuchni nie powinno być firanek, tym bardziej łóżka.
Ważnym zadaniem jest utrzymanie porządku w kuchni.
Podłogę należy zamiatać...
Przy przygotowaniu klusek ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta.
Ciasto to nie powinno mieć na przekroju białych grudek.
Nie wystarcza byle, jakie zagniecenie mąki z płynem, gdyż wówczas cząsteczki mąki nie nasiąkają należycie, a kluski są niesmaczne i niestrawne.
Przy przygotowywaniu ciasta należ wodę lać do mąki powoli i równocześnie dokładnie mieszać ją z płynem.
Następnie ubija się ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Wprowadzenie powietrza do ciasta czyni je pulchnym i lekkim.
Ciasto należy wyrabiać...