Mleko skondensowane.
Mleko skondensowane jest to mleko krowie, z którego usunięto w znacznej ilości wodę przez parowanie pod zmniejszonym ciśnieniem i przy użyciu ciepła, objętość mleka zmniejsza się przy tym do mniej więcej 1/3 objętości.
Rozróżniamy 3 rodzaje mleka skondensowanego: 1) niesłodzone skondensowane mleko pełne; 2) słodzone skondensowane mleko pełne; 3) słodzone skondensowane mleko zbierane.
Słodzone skondensowane mleko zbierane jest ubogie w tłuszcz i nie powinno by...
Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona.
Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne.
Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym.
Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, nie traci ...
Istnieją Iiczne odmiany gruszek.
Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe.
Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu.
Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C.
Leczenie gruszkami bywa zalecan...