szybkie dania na imieniny

Suszenie owoców i warzyw jest bardzo dobrą metodą przerobu, tych surowców

Suszenie owoców i warzyw jest bardzo dobrą metodą przerobu, tych surowców. Suszone owoce i warzywa mają duże zastosowane w żywieniu zbiorowym, gdzie chodzi o oszczędność na czasie przygotowywania i na miejscu magazynowania. Mniejsza jest też obawa, że produkt szybko się zepsuje. STOSOWANIE ŚRODKÓW CHEMICZNYCH Do metod chemicznej konserwacji produktów spożywczych należą: solenie, cukrzenie, zakwaszanie, wędzenie, alkoholizowanie, dodawanie niektórych środków antyseptycznych, jak kwas benzoesowy i siarkowy. Solenie. Że dodanie soli konserwuje środki spożywcze, wied...

Więcej »

Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g. Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej. Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu. Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy. Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie. Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilości wapnia, żelaza, z witami...

Więcej »

Istnieją Iiczne odmiany gruszek

Istnieją Iiczne odmiany gruszek. Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe. Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu. Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C. Leczenie gruszkami bywa zalecane w nadciśnieniu tętniczym (zwłaszcza w okresie przekwitania). Czereśnie, wiśnie (Pr...

Więcej »

blachy stalowe ocynowane

Istnieje również Wszechzwiązkowy Naukowo-Badawczy Instytut, Przemysłu Chłodniczego imienia J. A. Mikojana. Badacze radzieccy opracowali szereg niezwykle cennych metod chłodzenia i mrożenia środków spożywczych i zdobyli na tym polu ogromne doświadczenie. Ozoling i Riutowa opracowali np. metody zapobiegania wysychaniu mięsa mrożonego podczas jego przechowywania, zmniejszania stopnia tzw. ususzki, co ma duże znaczenie ekonomiczne. ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA) W 1860 Pasteur wykazał, że gnicie zależy od rodzaju i działania drobnoustrojów,...

Więcej »
http://www.gabinetystomatologiczne.biz.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,