wrzody żołądka dieta co jeść

Mleko skondensowane

Mleko skondensowane. Mleko skondensowane jest to mleko krowie, z którego usunięto w znacznej ilości wodę przez parowanie pod zmniejszonym ciśnieniem i przy użyciu ciepła, objętość mleka zmniejsza się przy tym do mniej więcej 1/3 objętości. Rozróżniamy 3 rodzaje mleka skondensowanego: 1) niesłodzone skondensowane mleko pełne; 2) słodzone skondensowane mleko pełne; 3) słodzone skondensowane mleko zbierane. Słodzone skondensowane mleko zbierane jest ubogie w tłuszcz i nie powinno być używane, jako główny środek odżywiania dzieci. Ciekawe, że mleko skondensowane jest lepiej trawione i przysw...

Więcej »

Do przygotowania bulionu używamy również rozmaitych jarzyn

Do przygotowania bulionu używamy również rozmaitych jarzyn (pietruszkę, marchewkę, selery, kalafiory, liście sałaty); możemy je dodawać do bulionu mięsnego na 30 minut przed odstawieniem z ognia. Można też przyrządzać buliony sporządzone na samych jarzynach. Powyżej opisaliśmy sposób przygotowania mocnego bulionu z dużą zawartością ciał wyciągowych, w pewnych jednakże przypadkach wskazane jest podawanie bulionów słabych. Mięso kładziemy wtedy w jednym kawałku wprost do osolonego wrzątku, po 30 minutach gotowania odsuwamy z ognia na płytę i dogotowujemy jeszcze przez 3 godziny. Z całe...

Więcej »

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona

Bardzo cennym produktem spożywczym, zwłaszcza w miesiącach zimowych, jest kapusta kwaszona. Węglowodany zawarte w kapuście pod wpływem bakterii przechodzą w kwas mlekowy, część cukru pod wpływem drożdży przeistacza się w alkohol, z którego bakterie wytwarzają kwasy organiczne, w czasie kwaszenia kapusty powstają też związki aromatyczne. Kwas mlekowy działa na błonnik i czyni go bardziej przyswajalnym. Dzięki zakwaszaniu kapusta staje się smaczniejsza, łatwiej strawna, nie traci przy tym wartości odżywczych ani witaminy C. Zawartość kwasu mlekowego oraz kwasów organicznych w kapuście kwas...

Więcej »

Produkcja glicerolu w podskórnej tkance tłuszczowej u szczupłych i otyłych ludzi.

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). Kumys jest przyrządzany z mleka kobylego, może też być sporządzony i z mleka krowiego, ale rozcieńczonego ml...

Więcej »
http://www.endometrium.com.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,