owsiki objawy u doroslych

Wrzątek niszczy

Wrzątek niszczy też szybko zaczyny, które przy krajaniu jarzyn i owoców są uwalniane z komórek. Zaczyny te sprzyjają utlenianiu witamin. Sztuka gastronomiczna rozwinęła się głównie dzięki zastosowaniu ognia. Niektóre pokarmy byłyby niejadalne i nieprzyswajalne bez uprzedniego przygotowania ich na ogniu (ziemniaki, kasze, ryż, suszony groch, bób, makarony). Wskutek działania ciepła ulegają zabiciu bakterie, antyfermenty, związki niszczące witaminy (awidyna, tiaminaza), dochodzi do rozluź...

Więcej »

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skra...

Więcej »

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia,...

Więcej »

Przeciwdepresyjne stosowanie w ciąży i ryzyko wad serca AD 4

Propektyny występują obficie w niedojrzałych owocach. W czasie dojrzewania pod działaniem enzymów następuje hydroliza do pektyn, które w dalszym ciągu rozkładają się do kwasów pektynowego i alkoholu metylowego. Wskutek przejścia nierozpuszczalnych propektyn w rozpuszczalne pektyny owoce w czasie dojrzewania stają się miękkie. Związki pektynowe wzmagają krzepliwość krwi, kwas glikutonowy - zawarty w związkach pektynowych przyspiesza tworzenie śluzu jelitowego zawierającego ferment lizozym...

Więcej »
http://www.pol-rusztowania.info.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,