polip na woreczku żółciowym dieta

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego

Sole cynku mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego. Także naczynia niklowe, a zwłaszcza ze stopów, w których skład wchodzi nikiel, nie są całkowicie oporne na działanie kwaśnych potraw (tombak zawiera miedź i 18 % cynku, mosiądz zawiera 50-% miedzi). Stop miedzi, cynku i niklu znany jest pod nazwą nowe srebro, innym stopem jest argentan oraz metal brytania (miedź, cyna, antymon). Wszystkie te metale zawierają pewną ilość ołowiu. Kwaśne pokarmy nie powinny pozostawać długo w zetknięciu z ...

Więcej »

Istnieją Iiczne odmiany gruszek

Istnieją Iiczne odmiany gruszek. Zależnie od czasu dojrzewania dzielimy je, podobnie jak jabłka, na odmiany letnie, jesienne i zimowe. Pomolodzy wyliczają aż około 5000 odmian i gatunków gruszek, mimo to w handlu odgrywają one mniejszą rolę niż jabłka, głównie z powodu znacznie delikatniejszej budowy i trudności w przechowywaniu. Gruszki zawierają około 10,8 % przyswajalnych węglowodanów, spore ilości potasu, wapnia, a także karoten, witaminy B i C. Leczenie gruszkami bywa zalecane w nadciśnieniu t...

Więcej »

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). Kumys jest przyr...

Więcej »

TYPY WIEJSKICH BUDOWLI

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skraca czas prze...

Więcej »
http://www.logopedapoznan.info.pl 751#zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,