Pieprz (Piper nigmm) pochodzi z Azji południowej; są to nasiona krzaku pieprzowego

Pieprz (Piper nigmm) pochodzi z Azji południowej; są to nasiona krzaku pieprzowego. Owoce zdjęte przed dojrzewaniem są czarne i dostarczają ostrego w smaku czarnego pieprzu, podczas gdy dojrzałe i obrane z łupinki owoce dostarczają łagodniejszego pieprzu białego. Ostry drażniący błonę śluzową smak pochodzi od chawicyny - olejku eterycznego i piperyny - zasady organicznej. Pieprz używany jest do przyrządzania potraw mięsnych, marynat, konserw, wędlin. Goździki (Caryophylli). Są to wysuszone pączki kwiatowe pewnego gatunku goździka, nazwę swą wzięły...

Natomiast nie są obfitym źródłem witamin

Natomiast nie są obfitym źródłem witamin. Ciekawe dane o zawartości witamin w miodzie podał autor radziecki Leontjew (priroda, 8/1946), W świetle rozmaitych badań okazuje się, że zawartość tej lub innej witaminy w miodzie ulega znacznym wahaniom, w zależności od źródła, z którego miód był zebrany i od zawartości pyłku. Oczyszczanie miodu z usunięciem pyłku prowadzi do prawie całkowitego usunięcia witamin. Dane przytoczone przez Leontjewa wskazują, że oczyszczony miód zawiera znikome pod względem praktycznym ilości witamin, witaminy B, od 2-9 Mg, ...

Mięso staje się kruche, smaczniejsze, ciemnoczerwone o przyjemnym zapachu

Dojrzewanie odbywa się, więc zarówno w obrębie samej tkanki mięśniowej, jak i w tkance łącznej. Białka tkanki łącznej ulegają zamianie na związki łatwiej rozpuszczalne i przyswajalne, wskutek czego mięso staje się delikatniejsze. Dojrzewanie mięsa polega na samo strawieniu białek mięśni i tkanki łącznej- przez zaczyny zawarte w mięsie dochodzi do hydrolizy, pojawiają się związki wyciągowe, klejowe. Mięso staje się kruche, smaczniejsze, ciemnoczerwone o przyjemnym zapachu. Dojrzewanie jest zależne od pH i temperatury (zbyt niska temperatura wstrzy...

W budynku zaprojektowano wentylacje mechaniczna wywiewna z nawiewem naturalnym przez okna i drzwi

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. Do celów spożywczych używa s...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#wyszukiwarka sanatorium , #kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz ,