W naszym kraju ryby do, niedawna były potrawą zupełnie niepopularną, spożywamy zbyt mało ryb.
Ryby można przyrządzić w naj rozmaitszy sposób - mogą one być gotowane, pieczone, smażone, podane w postaci kotletów, galaret.
Smaczne są również zupy rybne z kluseczkami, jarzynami i ziemiankami.
Dania z nich można urozmaicić dodatkiem rozmaitych sosów, jak chrzanowy, musztardowy, pomidorowy.
Mięso ryb jest na ogół łatwiej strawne niż mięso zwierząt ...
Piwo znane było ludziom od niepamiętnych czasów.
Już Egipcjanie wyrabiali piwo z niedopieczonego chleba jęczmiennego, który zalewali w naczyniach wodą.
W tych warunkach następowała fermentacja i po odcedzeniu otrzymywano rodzaj piwa.
Piwo znane było i w dawnej Polsce - wspomina o, nim Długosz.
Obecnie piwo jest napojem otrzymywanym ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody w wyniku fermentacji alkoholowej.
Zależnie od rodzaju fermentacji otrzymuje ...
Pałeczka duru rzekomego B oraz pałeczka Garmera w ciągu 48 godzin w ciepłocie 14-180 mogą przeniknąć w głąb mięsa na 14 cm.
Mięso zepsute zmienia barwę, wydziela zgniły zapach, odczyn takiego mięsa staje się zasadowy.
Mięso zwierząt może zawierać zarazki z grupy Salmonella, toksyny jadu kiełbasianego, pasożyty, jak włośnie i wągry.
Zarazki z grupy Salmonella zawierają toksyny, które nie giną przy ogrzewaniu do 1200, nie niszczy ich także wędz...