Pałeczka duru rzekomego B oraz pałeczka Garmera w ciągu 48 godzin w ciepłocie 14-180 mogą przeniknąć w głąb mięsa na 14 cm.
Mięso zepsute zmienia barwę, wydziela zgniły zapach, odczyn takiego mięsa staje się zasadowy.
Mięso zwierząt może zawierać zarazki z grupy Salmonella, toksyny jadu kiełbasianego, pasożyty, jak włośnie i wągry.
Zarazki z grupy Salmonella zawierają toksyny, które nie giną przy ogrzewaniu do 1200, nie niszczy ...
Kasze można podawać, jako dodatek do zup, np.
do rosołu, do zupy pomidorowej, grzybowej, także z jajami, w postaci budyniu itp.
Kasze są pokarmem wysokokalorycznym.
Są tanie, a większość z nich ma dużą wartość biologiczną dzięki zawartości związków mineralnych (P, Mg, Fe), witamin grupy B i witamin E.
Makaron.
Makaron jest wyrabiany z roślin bogatych w gluten, najczęściej z twardej pszenicy.
Sporządza się gęste ciasto, które na...
Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska, ta ostatnia jest natomiast bardziej aromatyczna.
Zapach herbaty zależy od zawartości olejków eterycznych, skład zaś zależy od wielu czynników: gleby i klimatu, w którym rośnie, od wieku liści, sposobu obróbki po zerwaniu oraz kolejności zbioru (w Chinach zbiory 5 razy do roku).
Istnieją spostrzeżenia, że mleko z dodatkiem witaminy C traci swe przeciwgnil...