Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe.
Sama cykoria jest kwaśna, dlatego do przetworów fabrycznych cykorii dodaje się dla poprawy smaku do 20 % buraków cukrowych.
Tak zwane konserwy kawowe składają się zwykle z palonych, mielonych ziaren jęczmienia i pszenicy, z cukru i cykorii.
Kakao (Theobroma cacao: theos - bóg, broma - pokarm).
Jest to drzewo rosnące w Ameryce Południowej.
Owoce jego zawierające ziarna kakaowe rosną bezpoś...
W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg.
PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw.
Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie.
Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy.
Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Ka...
Białka mięśni składają się z miogenu o masie cząsteczkowej 80000-100000, globulinu X o masie cząsteczkowej 140000 - 80 000 i miozynu o ogromnej masie cząsteczkowej, bo aż około 1000000.
Miogen, należy do albumin i rozpuszcza się w wodzie, stanowi on główną część soku mięśniowego.
Miozyn należy do globulin.
W odcinkach anizotropowych znajdujemy miozyn, w sarkoplazmie przeważa miogen, w odcinkach izotropowych - globulin X.
Barwnikiem mięśni jest mioglobin...