Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_blogi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 27

Warning: file(http://tymek10.nazwa.pl/statlink/ender_tagi.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/hydra8/ftp/karczma-austeria.pl/media/data.php on line 28
badania na nowotwór

badania na nowotwór

Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe

Cykoria nie zawiera kofeiny, znajdujemy natomiast w niej ciała garbnikowe. Sama cykoria jest kwaśna, dlatego do przetworów fabrycznych cykorii dodaje się dla poprawy smaku do 20 % buraków cukrowych. Tak zwane konserwy kawowe składają się zwykle z palonych, mielonych ziaren jęczmienia i pszenicy, z cukru i cykorii. Kakao (Theobroma cacao: theos - bóg, broma - pokarm). Jest to drzewo rosnące w Ameryce Południowej. Owoce jego zawierające ziarna kakaowe rosną bezpoś...

Więcej »

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Ka...

Więcej »

Białka mięśni składają się z miogenu o masie cząsteczkowej 80000-100000

Białka mięśni składają się z miogenu o masie cząsteczkowej 80000-100000, globulinu X o masie cząsteczkowej 140000 - 80 000 i miozynu o ogromnej masie cząsteczkowej, bo aż około 1000000. Miogen, należy do albumin i rozpuszcza się w wodzie, stanowi on główną część soku mięśniowego. Miozyn należy do globulin. W odcinkach anizotropowych znajdujemy miozyn, w sarkoplazmie przeważa miogen, w odcinkach izotropowych - globulin X. Barwnikiem mięśni jest mioglobin...

Więcej »

Jest to nasz pierwszy w życiu, a zarazem najdoskonalszy produkt spożywczy

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo ...

Więcej »
http://www.dobrygeriatra.pl 751#pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,