badania na nowotwór

Zapotrzebowanie lizyny wynosi 5,2 g dziennie

Zapotrzebowanie lizyny wynosi 5,2 g dziennie, a ilość jej w 100 g chleba pszennego wynosi 0,24, czyli chcąc pokryć zapotrzebowanie na ten aminokwas chlebem pszennym musielibyśmy spożyć go około 2 kg. Z ważnych związków mineralnych zboża -zawierają wapń, fosfor i żelazo. Zawartość związków mineralnych w ziarnie zbóż w % (według Auermana). Zawartość związków mineralnych jest znacznie wyższa w otrębach i kiełku niż w samym ziarnie. Chleb nie zawiera witamin A, D i C, zawiera niewystarczającą ilość witaminy B2, a chleb z wysokiego przemiału jest również ubogi w wita...

Więcej »

Metody naszej techniki kulinarnej

Już Bechold powiedział: Metody naszej techniki kulinarnej, stosowane w kuchni, nie są niczym innym, jak praktycznym stosowaniem chemii koloidów, wszak nasze związki pokarmowe składają się prawie wyłącznie z koloidów (cyt. według Uglowa). W wielu procesach przeróbki pokarmów dużą rolę odgrywa przechodzenie ich ze stanu solu w stan żelu - kolagen kości i mięsa przechodzi np. ze stanu żem w stan solu, natomiast białko jaj ścinając się w czasie gotowania- odwrotnie. Pod wpływem działania ciepła dochodzi do zmian w węglowodanach, tłuszczach i białkach. Węglowodany ulegaj...

Więcej »

Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum

Olej sezamowy (Oleum Sesami) jest produkowany z nasion Sesamum indieum, rosnącego w Indiach, Chinach, w Afryce wschodniej. W Europie jest mało używany do celów spożywczych, wytłoki nasion są używane do wyrobu chałwy i margaryny. Olej sojowy (z rośliny Soya max) otrzymuje się przez wytłaczanie nasion soi. Używany jest zwłaszcza w Chinach i Japonii, zawiera duże ilości białka, tłuszczu, lecytynę. Olej ten jest dobrym środkiem spożywczym. Olej rzepakowy (Oleum Napij jest otrzymywany z nasion rzepaku, barwę ma jasnożółtą, zapach niezbyt przyjemny. Olej słonecznikowy (z roś...

Więcej »

METODY UNIESZKODLIWIANIA ZWIAZKÓW SIARKI W PROCESIE PRODUKCJI I W GOTOWYCH WYROBACH CERAMIKI BUDOWLANEJ

Poważne zadanie stoi przed szkołą, organizacjami młodzieżowymi i sportowymi. Spirytus otrzymuje się za pomocą fermentacji rozmaitych ciał węglowodanowych, do produkcji używa się: jęczmienia, cukru, ryżu, melasy, kartofli. Wśród produktów fermentacji występują i alkohole o wyższym ciężarze cząsteczkowym niż alkohol etylowy, znane pod nazwą fuzli, powstają one pod wpływem działania drożdży na aminokwasy. Przez destylację otrzymuje się wódkę wolną od produktów ubocznych. Zboże służy, jako produkt wyjściowy do wyrobu wódek. Z melasy, z buraków lub trzciny otrzy...

Więcej »
http://www.dobrygeriatra.pl 751#pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,