ulubione danie

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skraca czas przechowania przez aktywację zaczynów, a więc nie należy solić ma...

Więcej »

Ilość skrobi w ziemniakach zależy od gatunku ziemniaków

Ilość skrobi w ziemniakach zależy od gatunku ziemniaków, rodzaju gleby, jej nawożenia, czasu zbioru. Ziarenka skrobi w rozmaitych gatunkach ziemniaków są rozmaitej wielkości, lepsze gatunki zawierają skrobię gruboziarnistą. Białka ziemniaki zawierają niewiele, ale tuberyna, białko należące do globulin, ma dużą wartość biologiczną. Tuberyna zawiera leucynę, argininę, lizynę, tyrozynę, cystynę, alaninę, histydynę. Tuberyna przyswaja się w ponad 70%. Ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych, które mieszczą się głównie pod łupinką; najwięcej j...

Więcej »

PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA

W historii duru brzusznego znana jest epidemia marsylska spowodowana spożyciem zakażonych ostryg. PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO ZBOŻA Zboża z punktu widzenia botanicznego należą do traw. Są to rośliny uprawne, które w żywieniu ludzi znajdują duże zastosowanie. Zboża zawierają rozmaite składniki: białka, węglowodany, tłuszcze, ciała nieorganiczne, wodę, enzymy i witaminy. Najważniejszym węglowodanem jest skrobia, która stanowi 65-70 % całego ziarna, Każdy rodzaj zboża ma charakterystyczne ziarna skrobi. Skrobia składa się z dwóch części: amylozy i amyl...

Więcej »

Faza 3 Badania porównujące Brodalumab z Ustekinumabem w łuszczycy cd 8

Dziczyzna. Są to zwierzęta żyjące na łonie przyrody w stanie wolnym. Rozróżniamy drób dziki (dzikie gęsi, kaczki, przepiórki, kuropatwy) oraz właściwą dziczyznę (zające, dziki, sarny, jelenie, łosie). Mięso dziczyzny jest cenione dla dobrego smaku, jest jednak przeważnie trudno strawne. Delikatniejsze jest mięso pochodzące ze sztuk młodych. Należy też zwrócić uwagę na odpowiednio długi okres dojrzewania, gdyż inaczej mięso to jest twarde i łykowate. 4. RYBY Rozróżniamy około 14000 gatunków ryb, z tego 2/3 żyje w morzach. Połowy ryb morskich udaj...

Więcej »
http://www.merino-shoes.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,