Jaj nie można przechowywać długo

100°C) nie niszczy jeszcze witaminy B1 (Cooper). Jajka w proszku zawierają bardzo mało witamin A i D. Jajka z powodu zawartości pełnowartościowego białka, lecytyny, soli mineralnych i witamin są wysokowartościowym pokarmem. Szczególne znaczenie mają jajka w odżywianiu dzieci, starców oraz w rozmaitych stanach chorobowych. Jaj nie można przechowywać długo, gdyż psują się wskutek przenikania drobnoustrojów przez porowatą skorupkę. Jajka świeże przeświecają równomiernie, zepsute natomiast mają ciemne plamy. Znacznie dłużej można przechowywać jaja w chłodni (00 do + 20), zwłaszcza, jeśli oczyścimy je...

Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka

McCollum powiedział: Miejscem otrzymywania soli mineralnych i witamin jest rynek, sklepik z zielenizną, mleczarnia i sad, nie zaś apteka (cyt. według Pewznerowej). W warzywach spotykamy też rozmaite olejki eteryczne, fitoncydy (w czosnku, cebuli), barwniki, kwasy organiczne i glikozydy. Rzodkiew zawiera glikozydy nadające jej ostry smak. Są doniesienia, że w sokach jarzyn znajdują się zaczyny podobne do zaczynów soku żołądkowego i trzustkowego. Sok cebuli ma rozszczepiać białko, sok kapusty – tłuszcze, szpinak i kapusta pobudzają wydzielanie żołądka, sok sałaty ma działać jak trypsyna trzustkowa (cyt. wed...

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka

Bakterie gnilne sprowadzają rozkład białka, przy czym produktami rozpadu gnilnego są: siarkowodór, indol, amoniak, organiczne aminy. Tłuszcze pod wpływem lipaz rozkładają się do kwasów tłuszczowych i glicerolu. W środkach spożywczych działają też enzymy zawarte w samym produkcie (mięsie, rybach, owocach, jarzynach). Zaczyny komórkowe działają także i po śmierci samej komórki - działanie uwolnionych z tkanek zaczynów utrzymuje się przez pewien okres czasu. Tak ma się np. sprawa w mięsie, w którym po śmierci zwierzęcia zaczyny przedostają się na zewnątrz komórek i utrzymują swe rozkładowe działan...

Architektura 21szego wieku : Townhouse Prototype / AllesWirdGut Architektur

I wreszcie jako naczelną zasadę przytacza dawny autor: czystość i schludność jako pierwsze cnoty w kucharstwie zachowane być powinny. Podłoga w kuchni nie może mieć dziur (robactwo), ściany powinny być bielone, a od dołu do wysokości 1,5 m powleczone farbą olejną. W spiżarni pożądana jest podłoga kamienna z płytek, w kuchni kamienna lub lepiej z ksylolitu. Podłoga taka nie ma szczelin i jest łatwa do zmywania. Kuchnia powinna być zaopatrzona w wentylator i siatki w oknach dla ochrony przed muchami. Konieczne jest codzienne szorowanie stołów, mycie podłogi i płyty kuchennej, zmiatanie odpadków i częste w...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków ,