Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera

Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera. Sery zawierają też wapń, fosfor i siarkę, spore ilości żelaza, witaminy A i B2. Sery mają wreszcie przyjemny smak i zapach, zatem powinny znaleźć większe zastosowanie przy układaniu naszej diety. Przepojony tłuszczem ser może być pokarmem trudno strawnym, gdyż sok żołądkowy ma utrudniony d...

Nie należy podawać grzybów dzieciom, osobom starym, chorym

Nie należy podawać grzybów dzieciom, osobom starym, chorym. Poza wartościami odżywczymi grzyby mają przede wszystkim wartości smakowe i są używane od czasów starożytnych, jako przysmak. Istnieje spora ilość gatunków jadalnych: borowiki, kurki, rydze, pieczarki, maślaki, gąski zielone, piestrzenice, smardze, sitaki, koźlarze, surojadki, pępki, olszówki. Za najlepsze...

ZMIANY ZACHODZĄCE PRZY PRZECHOWYWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

Jednakże każdy z nas powinien wiedzieć, jakie zjawiska i przemiany zachodzą w czasie naj prostszych zabiegów kulinarnych, ułatwia to, bowiem przygotowanie pokarmów i pozwala uniknąć wielu często popełnianych błędów. Słusznie mówi Edward Pożerski, że trzeba pracować całe lata, aby posiąść sztukę kucharską, jednakże każdy może poznać zasady przyrządzania pot...

Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała

W czasie gotowania do wywaru przechodzą soki mięsa i jarzyn; do roślin strączkowych, suszonych owoców i jarzyn, ryżu podczas gotowania wnika woda powodując pęcznienie tych produktów, pękanie komórek, co ułatwia później działanie soków trawiennych. Jeżeli chcemy otrzymać produkt ugotowany o dużej wartości, to należy go włożyć do gorącej wody - w ten sposób doch...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków ,