ZUPY

ZUPY Zupy mają wielkie znaczenie w naszym odżywianiu, stanowiąc nieodłączną część każdego obiadu; mogą one być podawane również z korzyścią rano. Zwłaszcza w porze zimowej pożywna, gorąca zupa jest daniem niedającym się zastąpić. Oczywiście nie należy spożywać na pierwsze danie zbyt dużych ilości zupy, gdyż wówczas tracimy łaknienie na dania następne. Zupy przyrządzane na wywarach z mięsa, ryb, jarzyn mają działanie sokopędne i pobudzające łaknienie, jak to wykazały prace I. P. Pawłowa i jego ...

Grapefruit.

(Mandaryni - uczeni chińscy). Grapefruit. Inną odmianą pomarańczy jest pompela, czyli grapefruit. Pompele są to duże soczyste owoce o delikatnym smaku, zawierające znaczne ilości witamin. Skład pompeli jest następujący: wody 89 %, białka 0,6 %, węglowodanów 4,8 %, zawierają też prowitaminę A, witaminy B1 i C. 100 g tych owoców dostarcza 22 kalorii. Figi (Ficus carica). Figa pochodzi z Azji Mniejszej, znana już była w starożytności. Figa w czasie uprawy wymaga znacznej wilgotności w okresie wiosennym i stałej...

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne

Mięso takie pieczone lub smażone byłoby niesmaczne i niestrawne. W czasie długiego duszenia dochodzi do zmiękczenia twardego mięsa, rozpuszczenia kolagenu. Do duszenia nadaje się np. pręga, szponder, karkówka itp. Dusząc w parze dodaje się nieco jarzyn, np. marchwi, cebuli, pietruszki mięso nabiera wtedy przyjemnego aromatu. Do pieczenia i smażenia używa się tylko najlepszych wyborowych gatunków mięsa. Z mięsa wołowego do pieczenia nadaje się polędwica, rostbef, z cielęciny - tylko ćwiartka, z wieprzowiny - sc...

Porównanie fondaparynuksu i enoksaparyny w ostrych zespołach wieńcowych ad

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia się on z produktów spożywczych prawie całkowicie. ST...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków ,