abonament medicover

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach, także sok poziomek ma powstrzymywać ich rozwój. Owoce zawierają naj rozmaitsze kwasy organiczne: jabłkowy (jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, pomidory), cytrynowy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, maliny, poziomki, morwy), tartarowy (winogrona), sukcynowy (w niedojrzałych winogronach), salicylowy (maliny, poziomki, wiśnie, pomidory). Najczęściej występuje jabłkowy, cytrynowy i tartarowy, ich sole potasowe i sodowe mają- właściwości moczopędne i czyszczące. Kwasy te spalają...

Więcej »

Jaja na miękko otrzymujemy przy powyższej metodzie już po 4-5 minutach

Jaja na miękko otrzymujemy przy powyższej metodzie już po 4-5 minutach, aby otrzymać jaja na twardo, trzeba je trzymać w wodzie 45 minut. Jajecznicę należy smażyć na wolnym ogniu, wtedy białko i żółtko ulegają równomiernemu ścięciu. Nie należy też wbijać jaj do bardzo nagrzanego tłuszczu, gdyż wówczas jajecznica będzie sucha, niesmaczna. Jajecznicę przygotowujemy na maśle lub słoninie lejąc rozbite jaja na gorący tłuszcz i mieszając od spodu. Do jajecznicy można dodać mleka, siekanej kiełbasy, szynki, zielonego groszku, szczypi...

Więcej »

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni. W połowie XIX wieku skonstruowano oziębiarkę powietrzną, ulepszoną następnie w 1877 przez Callemana. Obecnie do wytwarzania niskich temperatur używa się rozmaitych środków, jak amoniaku, chlorku etylu, bezwodnika kwasu węglowego, freonu. Obecnie nastąpił olbrzymi rozwój chłodnictwa, zwłaszcza w ZSRR, USA, Anglii, Australii, Danii. Chłodnictwo ma olbrzymie znaczenie dla przechowywania i transportu środków spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Dość powi...

Więcej »

Niepowodzenie profilaktyki za pomocą Dapsone u pacjentów przyjmujących dioksyinozynę

Bardzo popularną potrawą jest kasza z mlekiem, należy pamiętać, że kasze jęczmienne i gryczana są z mlekiem niesmaczne. Należy raczej podawać kaszę i mleko osobno. Smaczne natomiast z mlekiem są kasze: jaglana, manna (grysik) i płatki owsiane. Kasz używa się często, jako dodatku do zup, ale do zup kwaśnych nie można dodawać kaszy w czasie gotowania, gdyż pozostanie twarda, np. kasza ugotowana w zupie ogórkowej da bardzo niesmaczną potrawę. Podobnie i ziemniaki gotowane w zupie ogórkowej są twarde i niesmaczne. Sypkie kasze można przy...

Więcej »
http://www.aranzacja-wnetrz.org.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz ,