W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu, amoniaku i dwutlenku węgla, woda w pewnej mierze wyparowuje.
Zmiany te decydują w wielkiej mierze o ostatecznym wyglądzie, zapachu, i smaku sera.
Sery solimy, aby nadać im smak oraz zahamować rozwój bakterii, sól reguluje również zawartość wody w serze i powoduje stwardnienie skórki sera.
Dojrzałe sery zawieraj...
Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu.
Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność.
Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni.
Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca p...
Bardzo popularną potrawą jest kasza z mlekiem, należy pamiętać, że kasze jęczmienne i gryczana są z mlekiem niesmaczne.
Należy raczej podawać kaszę i mleko osobno.
Smaczne natomiast z mlekiem są kasze: jaglana, manna (grysik) i płatki owsiane.
Kasz używa się często, jako dodatku do zup, ale do zup kwaśnych nie można dodawać kaszy w czasie gotowania, gdyż pozostan...