Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia, niebezpieczna natomiast może być glazura powlekająca naczynia gliniane i fajanso...

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni

Pierwszą maszynę chłodniczą zbudował w 1755 CuHen opierając się na zasadzie próżni. W połowie XIX wieku skonstruowano oziębiarkę powietrzną, ulepszoną następnie w 1877 przez Callemana. Obecnie do wytwarzania niskich temperatur używa się rozmaitych środków, jak amoniaku, chlorku etylu, bezwodnika kwasu węglowego, freonu. Obecnie nastąpił olbrzymi rozwój chłodnictwa, zwłaszcza w ZSRR, USA, Anglii, Australii, Danii. Chłodnictwo ma olbrzymie znaczenie dla przechowywania i transportu środków spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Dość powiedzieć, że chłodzeniu lub mr...

Rybę z dodatkami zalewa się wodą

Należy pamiętać, że do przyrządzania tych zup można użyć nie tylko samego mięsa ryb, ale również odpadków, w które obfitują ryby (głowa, płetwy, ogon, ości, skóra). Rybę z dodatkami zalewa się wodą, dodaje się pokrajanych jarzyn i gotuje na wolnym ogniu w ciągu 45-60 minut. Przed podaniem na stół dodaje się masła lub śmietany, ewentualnie soku pomidorów. 7. SOSY Sosy urozmaicają nasze potrawy i poprawiają ich smak. Dotyczy to klusek, grochu, zacierek, rozmaitych gatunków kasz i ryżu gotowanych na sypko. Sosy dzielimy na białe, szare i rumiane, co zależy o...

Pokoje wypełnione dymem: pośmiertne potraktowanie umowy tytoniowej ad

Ogórki mają jedynie znikomą wartość kaloryczną, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 9 kalorii. Ogórek zawiera aż 96 % wody, 0,6% białka, 1,6 % przyswajalnych węglowodanów, ze związków mineralnych - sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, z witamin - witaminy B1 i C. Ogórki mają wybitne wartości smakowe, są spożywane w postaci mizerii oraz kiszone. Sok z ogórków wywiera działanie przeciwgnilne. Rzodkiewki (Raphanus sativus). Rzodkiewki pochodzą z Chin. Za czasów faraonów były również uprawiane w Egipcie, w Grecji używano ich, jako lekarstwa. Rzodkiewki stanowią cenne u...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków ,