biały grejpfrut

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny)

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może s...

Więcej »

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe. Bób zawiera około 25 mg % zasad purynowych, podobną ich ilość zawiera też soczewica, a mąka grochu zawiera 16 mg % puryn. Groch i soczewica zawierają dużo lecytyn, fasola, groch i bób zawierają prowitaminę A oraz witaminy grupy B, w jarzynach tych znajduje się jednak dużo trudnego do strawienia i do przeróbki w kuchni błonnika. Aby zwiększyć przyswajalność rośl...

Więcej »

W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu

W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu, amoniaku i dwutlenku węgla, woda w pewnej mierze wyparowuje. Zmiany te decydują w wielkiej mierze o ostatecznym wyglądzie, zapachu, i smaku sera. Sery solimy, aby nadać im smak oraz zahamować rozwój bakterii, sól reguluje również zawartość wody w serze i powoduje stwardnienie skórki sera. Dojrzałe sery zawierają średnio 2-3 % soli, sery gniją, jeżeli zawierają za ma...

Więcej »

niskopłytkowość przyczyny ad

Wrzątek niszczy też szybko zaczyny, które przy krajaniu jarzyn i owoców są uwalniane z komórek. Zaczyny te sprzyjają utlenianiu witamin. Sztuka gastronomiczna rozwinęła się głównie dzięki zastosowaniu ognia. Niektóre pokarmy byłyby niejadalne i nieprzyswajalne bez uprzedniego przygotowania ich na ogniu (ziemniaki, kasze, ryż, suszony groch, bób, makarony). Wskutek działania ciepła ulegają zabiciu bakterie, antyfermenty, zw...

Więcej »
http://www.blatygranitowe.org.pl 751#pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,