Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe

Jarzyny strączkowe są stosunkowo bogate w związki purynowe. Bób zawiera około 25 mg % zasad purynowych, podobną ich ilość zawiera też soczewica, a mąka grochu zawiera 16 mg % puryn. Groch i soczewica zawierają dużo lecytyn, fasola, groch i bób zawierają prowitaminę A oraz witaminy grupy B, w jarzynach tych znajduje się jednak dużo trudnego do strawienia i do przeróbki w kuchni błonnika. Aby zwiększyć przyswajalność roślin strączkowych, należy je podawać w postaci rozdrobnionej, np. jako puree (z grochu). Groch świeżo ugotowany zawiera 5 % białka, 77 % przyswajalnych węglowodanów,...

Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój. Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie. Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii. Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany. Namiastki herbaty opisał u nas jeszcze w 1937 Rapczewski. Do wyrobu tych surogatów używa się poziomek, jeżyn, mal...

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny)

Mięso pierwszych gatunków zawiera dużo pełnowartościowego białka (mało kolagenu i elastyny), mało tkanki łącznej. Mięso pośledniejszych gatunków zawiera mniej białek pełnowartościowych i większy odsetek tkanki łącznej. Jak już wspomniano, mięso tego samego zwierzęcia ma rozmaite właściwości zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia oraz okolicy ciała – zwierzęcia, z jakiej pochodzi. I tak np. mięso wołowe może się znacznie różnić, co do zawartości białka i tłuszczu zależnie od stanu utuczenia zwierzęcia. Do celów spożywczych używa się też tzw. podrobów, należą tu...

Facebook

Wino zawiera wodę, cukier gronowy i owocowy, 5-16 % alkoholu, kwasy organiczne w ilości 0,3-0,8 %, (kwas mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy masłowy, sukcynowy), taninę, rozmaite etry i aldehydy, ciała azotowe, ciała nieorganiczne (0,15-0,6 %). Rozmaite gatunki wina zawierają różny odsetek alkoholu, wina reńskie około 8,20 % mozelskie, 7,36 %, wina czerwone z Bordeaux 8,10%, wermut 10,12 %, tokaje: (6,52-12,37), malaga 12,60 %, madera 14,43 %, sherry 16,09 %, wina owocowe z jabłek 4,74%, wina z agrestu 10,74% (wg F. Krausa i T. Brugscha). Szampan zawiera ponad 13 g alkoholu w 100 ml, marsala 16,8 ...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#kanabidiol , #gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków ,