Jaja na miękko otrzymujemy przy powyższej metodzie już po 4-5 minutach, aby otrzymać jaja na twardo, trzeba je trzymać w wodzie 45 minut.
Jajecznicę należy smażyć na wolnym ogniu, wtedy białko i żółtko ulegają równomiernemu ścięciu.
Nie należy też wbijać jaj do bardzo nagrzanego tłuszczu, gdyż wówczas jajecznica będzie sucha, niesmaczna.
Jajecznicę przygotowujemy na maśle lub słoninie lejąc rozbite jaja na gorący tłuszcz i mieszając od spodu.
Do jajecznicy można dodać mleka, siekanej kiełbasy, szynki, zielonego groszku, szczypiorku, tworząc urozmaicone i smaczne dania.
Najmniej strawne są jajka s...
Dojrzewanie odbywa się, więc zarówno w obrębie samej tkanki mięśniowej, jak i w tkance łącznej.
Białka tkanki łącznej ulegają zamianie na związki łatwiej rozpuszczalne i przyswajalne, wskutek czego mięso staje się delikatniejsze.
Dojrzewanie mięsa polega na samo strawieniu białek mięśni i tkanki łącznej- przez zaczyny zawarte w mięsie dochodzi do hydrolizy, pojawiają się związki wyciągowe, klejowe.
Mięso staje się kruche, smaczniejsze, ciemnoczerwone o przyjemnym zapachu.
Dojrzewanie jest zależne od pH i temperatury (zbyt niska temperatura wstrzymuje dojrzewanie wskutek zahamowania działania enzymów)....
Przy przygotowaniu klusek ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta.
Ciasto to nie powinno mieć na przekroju białych grudek.
Nie wystarcza byle, jakie zagniecenie mąki z płynem, gdyż wówczas cząsteczki mąki nie nasiąkają należycie, a kluski są niesmaczne i niestrawne.
Przy przygotowywaniu ciasta należ wodę lać do mąki powoli i równocześnie dokładnie mieszać ją z płynem.
Następnie ubija się ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Wprowadzenie powietrza do ciasta czyni je pulchnym i lekkim.
Ciasto należy wyrabiać jeszcze pewien okres czasu.
Gotować należy w sporej ilości wody i w duży...