odchudzające jedzenie

W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu

W czasie dojrzewania powstają też pewne ilości alkoholu, amoniaku i dwutlenku węgla, woda w pewnej mierze wyparowuje. Zmiany te decydują w wielkiej mierze o ostatecznym wyglądzie, zapachu, i smaku sera. Sery solimy, aby nadać im smak oraz zahamować rozwój bakterii, sól reguluje również zawartość wody w serze i powoduje stwardnienie skórki sera. Dojrzałe sery zawierają średnio 2-3 % soli, sery gniją, jeżeli zawierają za mało soli. Dojrzewanie serów zależy głównie od działania bakterii kwasu mlekowego, gra on ważną rolę nie dopuszczając do fermentacji gnilnej. Bia...

Więcej »

W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro

W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro, a Bełochwostow z Tomska zastosował przetwór z czosnku Satiwin do leczenia czerwonki (Sowet. Med. , 4/1949). Już po 3-4 dniach leczenia czosnkiem stolec stawał się sformowany, a krew i śluz znikały z niego. Czosnek jest też zalecany w przypadkach braku łaknienia, gnicia jelitowego, w miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym, przeciw niektórym pasożytom jelitowym (owsiki). W naszym piśmiennictwie nalewkę czosnkową zalecał jeszcze w 1922 J. Goldberg w celu obniżenia ciśni...

Więcej »

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się

Ważnym następstwem działania ciepła na mięso jest jego kurczenie się. Kurczenie się mięsa jest spowodowane zmianami w •tkance łącznej włóknistej i ścinaniem się samych włókien mięśniowych. Rozpoczyna się ono w temp. 60°, zjawia się równocześnie ze ścinaniem się białka międzykomórkowego. Wyraźne kurczenie następuje przy + 63° i zakończone jest przy + 67°. Lowe podaje, że nie stwierdzono zmian w objętości włókien mięsnych w temp, +67-75°, z czego można wnioskować, że ostateczny stopień skurczenia był już osiągnięty przy ogrzaniu do + 67°. Kurcz...

Więcej »

Odróznia sie postac raka pecherzyka zólciowego naciekajaca i guzowata, czyli ograniczona

Piwo znane było ludziom od niepamiętnych czasów. Już Egipcjanie wyrabiali piwo z niedopieczonego chleba jęczmiennego, który zalewali w naczyniach wodą. W tych warunkach następowała fermentacja i po odcedzeniu otrzymywano rodzaj piwa. Piwo znane było i w dawnej Polsce - wspomina o, nim Długosz. Obecnie piwo jest napojem otrzymywanym ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody w wyniku fermentacji alkoholowej. Zależnie od rodzaju fermentacji otrzymuje się piwo mało i wysoko przefermentowane. Piwo zawiera przeważnie od 3-6 % alkoholu, jasne otrzymuje się przy użyciu słod...

Więcej »
http://www.operacje-plastyczne.biz.pl 751#pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,