kaletka ścięgna achillesa

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy

Nadmiar białka zwierzęcego jest również szkodliwy, gdyż wiedzie do nadmierne gnicia w przewodzie pokarmowym zakwasza ustrój i zmusza do ograniczenia spożycia innych niezbędnych dla nas pokarmów. STĘŻENIE POŚMIERTNE I DOJRZEWANIE MIĘSA. GATUNKI MIĘSA Po uboju zwierząt mięso staje się wkrótce matowe, traci swą elastyczność, staje się twarde i sztywne - mówimy, że mięśnie stężały. W mięsie bydła stężenie występuje już w kilka godzin po uboju (u świń w 4-6 godzin) i ustępuje zwykle po upływie 48-72 godzin. Wyższa ciepłota przyspiesza wystąpienie stężenia mięsa, chłodzenie...

Więcej »

SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych

SÓL KUCHENNA Sól kuchenna należy do najpospolitszych, a zarazem najważniejszych związków mineralnych. Sól kuchenna, czyli chlorek sodu (NaCI), jest to ciało bezbarwne, przezroczyste, dobrze rozpuszczalne zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie. Rozpuszczanie soli w wodzie obniża jej temperaturę: 36 g soli rozpuszczając się w 100 g wody obniża jej temperaturę z 12,6 °C do 10,11 °C. W wodzie rozpuszcza się mniej więcej 1 część soli w 2,8 częściach wody. Największe ilości soli zawarte są w morzach - woda morska zawiera przeciętnie około 2,9 % NaCI w okolicach północnych, około 3,55 % ...

Więcej »

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo małe i powodują tylko nieznaczne uszkodzenie komórek, po odtajaniu woda zostaje wchłonięta przez produkt. Wielkość kryształków j...

Więcej »

Porównanie heparyny o niskiej masie cząsteczkowej z niefrakcjonowaną heparyną w niestabilnej chorobie wieńcowej ad 5

70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach. Trawienie zostaje zakończone w jelitach, gdzie następuje wchłanianie. Spora część substancji nie ulega jednak wessaniu - nie zostaje wchłonięte 20 % białka i 25 % substancji mineralnych, węglowodany natomiast są dobrze wchłaniane, a straty wynoszą tylko 3 %. Przy urozmaiconej diecie chleb czarny nie ma znaczniejszej przewagi nad białym, pełne ziarno zawiera rozmaite składniki witaminy B: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, nikotynowy i biotynę. Żelazo i wapń zawarte w otoczce prawdopodobnie nie zostają wchłonięte, ...

Więcej »
http://www.ortopedawarszawa.info.pl 751#pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 ,