Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni

Zachowanie odpowiedniej higieny w kuchni, sposób przyrządzania i podawania pokarmów ma zasadnicze znaczenie dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy. NACZYNIA STOŁOWE I KUCHENNE - ICH WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW Naczynia stołowe są wyrabiane z gliny, fajansu (naczynia gliniane pokryte polewą), porcelany. Szkło jest także dobrym materiałem do wyrobu naczyń stołowych, niepoddającym się działaniu zasad i kwasów. Naczynia gliniane, fajansowe, porcelanowe i szklane są bezpieczne dla zdrowia, niebezpieczna natomiast może być glazura powlekająca naczynia gliniane i fajansowe. Warstwa izolująca m...

Powstawanie przy fermentacji kwasu hamuje działanie bakterii gnilnych

Powstawanie przy fermentacji kwasu hamuje działanie bakterii gnilnych, rozszczepiających białko. Poważny wpływ na rozwój drobnoustrojów wywiera również zawartość wody. Niektóre grzybki są bardzo wytrzymałe na brak wody, dlatego rozwijają się nawet na powierzchniach środków spożywczych na pozór zupełnie suchych. Grzybki rozwijają się obficie na syropach, marmoladach, skondensowanym mleku, które są dobrymi pożywkami dla tych mikroorganizmów. Dla przechowywania środków spożywczych ważne znaczenie ma też dostęp powietrza. Dotyczy to zwłaszcza pokarmów zdolnych do fermentacji, np. win...

Kurację winogronową należy przerwać

Kurację winogronową należy przerwać, jeśli występuje biegunka, podrażnienie jelit przez Cremor tartari, którego w 100 g winogron znajdujemy 3,5-4 g. Banany (owoce drzewa Musa sapientum) pochodzą z Azji południowo- wschodniej. Hodowla bananów wymaga obfitych opadów atmosferycznych i gorącego klimatu. Istnieją dwa rodzaje bananów: banan mączny i banan owocowy. Banan mączny jest spożywany w postaci gotowanej lub pieczonej i nie jest znany szerzej w Europie. Banany zawierają około 70 % wody, 1,1 % białka, 17,3 % węglowodanów, niewielkie ilości wapnia, żelaza, z witamin znajdujemy w nim prowitam...

Wszczepienie krwi pępowinowej za pomocą Coculture z kultur mezenchymalnych Ex Vivo AD 3

Nie należy spożywać zbyt dużej ilości mrożonych pokarmów, gdyż ochłodzenie jamy ustnej hamuje tworzenie się śliny, a ochłodzenie żołądka i jelit hamuje trawienie. Dlatego to lody należy jeść powoli. Gdy spożywamy znaczne ilości pokarmów, dla których trawienia ważne jest działanie ptialiny, to nie powinniśmy równocześnie jeść lodów. Ważną pozycję w przyrządzaniu deserów zajmuje żelatyna. Żelatyna powstaje wskutek hydrolizy kolagenu. Nie jest ona białkiem pełnowartościowym (nie zawiera tryptofanu i tyrozyny), ale pomimo tego jest pożądanym składnikiem w naszym pożywieniu, g...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#gastroskopia łódź , #lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków , #reishi zarodniki ,