idealne ciśnienie atmosferyczne

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). Kumys jest przyrządzany z mleka kobylego, może też być sporządzony i z mleka krowiego, ale rozcieńczonego mlekiem zbieranym i ...

Więcej »

W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro

W ZSRR badania Janowicza i Płachowor wykazały potężne działanie czosnku na pałeczki czerwonki in vitro, a Bełochwostow z Tomska zastosował przetwór z czosnku Satiwin do leczenia czerwonki (Sowet. Med. , 4/1949). Już po 3-4 dniach leczenia czosnkiem stolec stawał się sformowany, a krew i śluz znikały z niego. Czosnek jest też zalecany w przypadkach braku łaknienia, gnicia jelitowego, w miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym, przeciw niektórym pasożytom jelitowym (owsiki). W naszym piśmiennictwie nalewkę czosnkową zalecał jeszcze w 1922 J. Goldberg w celu obniżenia ciśnienia krwi (Pol. Gaz. Lek. , 42/1922). ...

Więcej »

Do żółtka przy stałym mieszaniu dodaje się kroplami oliwy - przy wymieszaniu obu koloidów

Do żółtka przy stałym mieszaniu dodaje się kroplami oliwy - przy wymieszaniu obu koloidów, oliwy i żółtka powstaje emulsja. Jaja są bardzo ważnym środkiem spożywczym i mają wysoką wartość odżywczą. Jest ta pokarm treściwy, zawiera dużo białka i tłuszczów o wysokiej wartości biologicznej, fosforu i witamin. Mają one również ogromną wartość w sztuce kulinarnej dzięki swym fizyko-chemicznym właściwościom, można z nich przygotować rozmaite potrawy. Jaja przeważnie gotujemy - można je gotować na miękko, półtwardo i na twardo. W jajach ugotowanych na miękko tylko część białek ulega ścięciu,...

Więcej »

Mosty drogowe

Istnieje również Wszechzwiązkowy Naukowo-Badawczy Instytut, Przemysłu Chłodniczego imienia J. A. Mikojana. Badacze radzieccy opracowali szereg niezwykle cennych metod chłodzenia i mrożenia środków spożywczych i zdobyli na tym polu ogromne doświadczenie. Ozoling i Riutowa opracowali np. metody zapobiegania wysychaniu mięsa mrożonego podczas jego przechowywania, zmniejszania stopnia tzw. ususzki, co ma duże znaczenie ekonomiczne. ZASTOSOWANIE WYSOKICH TEMPERATUR (PASTERYZACJA - STERYLIZACJA) W 1860 Pasteur wykazał, że gnicie zależy od rodzaju i działania drobnoustrojów, ale już na szereg lat przedtem zagadnienie p...

Więcej »
http://www.dubajblog.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,