grysik na twarzy

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo mał...

Więcej »

Mięso staje się kruche, smaczniejsze, ciemnoczerwone o przyjemnym zapachu

Dojrzewanie odbywa się, więc zarówno w obrębie samej tkanki mięśniowej, jak i w tkance łącznej. Białka tkanki łącznej ulegają zamianie na związki łatwiej rozpuszczalne i przyswajalne, wskutek czego mięso staje się delikatniejsze. Dojrzewanie mięsa polega na samo strawieniu białek mięśni i tkanki łącznej- przez zaczyny zawarte w mięsie dochodzi do hydrolizy, pojawiają się związki wyciągowe, klejowe. Mięso staje się kruche, smaczniejsze, ciemnoczerwone o p...

Więcej »

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat

Kapusta, cebula ogórki, rzepa były znane i są uprawiane od przeszło 4000 lat. Od około 2000 lat zna ludzkość rzodkiewki, sałatę, marchew, szparagi, selery, nieco później poznano chrzan i szpinak. W I połowie XVI wieku sprowadzono do Europy ziemniaki. Węglowodany występują w jarzynach głównie, jako skrobia w postaci delikatnych nierozpuszczalnych w zimnej wodzie ziarenek. Jeśli skrobię poddamy działaniu suchego ciepła, to staje się ona rozpuszczalna w wodzie i ...

Więcej »

Historia choroby nerek w wieku dziecięcym i ryzyko dorosłej choroby nerek w stadium końcowym

Kukurydza w Europie jest uprawiana w Portugalii, Hiszpanii, Włoszech, Jugosławii. W niektórych okolicach południowej Afryki i w Meksyku stanowi ona podstawę odżywiania. We Włoszech popularna jest potrawa polenta, przygotowywana z mąki kukurydzanej. Kukurydza jest bogata w tłuszcze - zawiera ich dwa razy więcej niż pszenica lub jęczmień, a trzy razy więcej niż żyto. Uboga jest natomiast w związki białkowe, zawarta w kukurydzy zeina nie zawiera ważnych dla ustroju ...

Więcej »
http://www.gabinety-stomatologiczne.edu.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,