buraczki zdrowie

70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach

70 g chleba białego opuszcza żołądek przeciętnie po 2 godzinach i 20 minutach. Trawienie zostaje zakończone w jelitach, gdzie następuje wchłanianie. Spora część substancji nie ulega jednak wessaniu - nie zostaje wchłonięte 20 % białka i 25 % substancji mineralnych, węglowodany natomiast są dobrze wchłaniane, a straty wynoszą tylko 3 %. Przy urozmaiconej diecie chleb czarny nie ma znaczniejszej przewagi nad białym, pełne ziarno zawiera rozmaite składniki witaminy B: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, nikotynowy i biotynę. Żelazo i wapń zawarte w otoczce prawdopodobnie nie zo...

Więcej »

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę

Zwykle suszy się wołowinę, baraninę, wieprzowinę. Cielęciny nie suszy się ze względu na dużą zawartość wody i wielki popyt na świeże mięso cielęce. Przed suszeniem usuwa się z mięsa nadmiar tłuszczu, ścięgna, żyły, miejsca przekrwione. Następnie obgotowuje się surowiec (przez co częściowo usuwa się wodę) aż do uzyskania zabarwienia mięsa na przekroju (przejście hemoglobiny w hematynę). Nie należy gotować aż do rozpadu produktu. Następnie rozdrabnia się mięso na siatkach i poddaje suszeniu. Suszenie odbywa się w suszarkach kanałowych lub komorowych, a...

Więcej »

Rybę z dodatkami zalewa się wodą

Należy pamiętać, że do przyrządzania tych zup można użyć nie tylko samego mięsa ryb, ale również odpadków, w które obfitują ryby (głowa, płetwy, ogon, ości, skóra). Rybę z dodatkami zalewa się wodą, dodaje się pokrajanych jarzyn i gotuje na wolnym ogniu w ciągu 45-60 minut. Przed podaniem na stół dodaje się masła lub śmietany, ewentualnie soku pomidorów. 7. SOSY Sosy urozmaicają nasze potrawy i poprawiają ich smak. Dotyczy to klusek, grochu, zacierek, rozmaitych gatunków kasz i ryżu gotowanych na sypko. Sosy dzielimy na białe, szare i rumiane, co zależy od...

Więcej »

Chirurgia Bariatryczna kontra konwencjonalna terapia medyczna dla cukrzycy typu 2 AD 9

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu. Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j. m. w 100 g i sole mineralne. Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia). Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C. Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom. Burak (Beta vulgaris). Znamy rozmaite odmiany buraków: buraki pastewne i boćwina (buraki liściowe), które zawier...

Więcej »
http://www.mojabudowa.org.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,