zabieg wyszczuplający uda

ZMIANY ZACHODZĄCE PRZY PRZECHOWYWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

Jednakże każdy z nas powinien wiedzieć, jakie zjawiska i przemiany zachodzą w czasie naj prostszych zabiegów kulinarnych, ułatwia to, bowiem przygotowanie pokarmów i pozwala uniknąć wielu często popełnianych błędów. Słusznie mówi Edward Pożerski, że trzeba pracować całe lata, aby posiąść sztukę kucharską, jednakże każdy może poznać zasady przyrządzania potraw. ZMIANY ZACHODZĄCE PRZY PRZECHOWYWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Środki spożywcze przy dłuższym przechowywaniu tracą zwykle na wartości. Produkty tracą swą świeżość, wysychają, substa...

Więcej »

W naszym kraju ryby do niedawna były potrawą zupełnie niepopularną

W naszym kraju ryby do, niedawna były potrawą zupełnie niepopularną, spożywamy zbyt mało ryb. Ryby można przyrządzić w naj rozmaitszy sposób - mogą one być gotowane, pieczone, smażone, podane w postaci kotletów, galaret. Smaczne są również zupy rybne z kluseczkami, jarzynami i ziemiankami. Dania z nich można urozmaicić dodatkiem rozmaitych sosów, jak chrzanowy, musztardowy, pomidorowy. Mięso ryb jest na ogół łatwiej strawne niż mięso zwierząt rzeźnych, ma delikatniejszą tkankę łączną i mniej ciał wyciągowych, zwłaszcza łatwo strawne są chude...

Więcej »

Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska

Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska, ta ostatnia jest natomiast bardziej aromatyczna. Zapach herbaty zależy od zawartości olejków eterycznych, skład zaś zależy od wielu czynników: gleby i klimatu, w którym rośnie, od wieku liści, sposobu obróbki po zerwaniu oraz kolejności zbioru (w Chinach zbiory 5 razy do roku). Istnieją spostrzeżenia, że mleko z dodatkiem witaminy C traci swe przeciwgnilcowe działanie po zmieszaniu z herbatą. Snow i Zilva w 1942 stwierdzili, że rozkład witaminy C powstaje w tych warunkach w...

Więcej »

Próba selekcji obrazowej i leczenia wewnątrznaczyniowego niedokrwiennego udaru mózgu AD 8

pączków, mniejszej - do ziemniaków. Masło nie jest dobrym tłuszczem do smażenia, gdyż rozkłada się już w temperaturze + 120°, smalec dopiero przy + 190°, niektóre oleje znoszą jeszcze wyższą temperaturę. 3) Pieczenie jest metodą gotowania w piecu za pomocą gorącego powietrza. Pieczenie stosujemy do przyrządzania potraw mięsnych, ciasta, pasztetów. Podczas pieczenia staramy się, aby cała powierzchnia została szybko przyrumieniona, dotyczy to zwłaszcza mięsa, które zostaje wówczas mniej wysuszone. Z tych względów należy też utrzymywać stałą te...

Więcej »
http://www.budujemy.biz.pl 751# , #zatoki szczękowe torbiel , #pieluszkowe zapalenie , #halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą ,