Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale

Urządzenie kuchni i postępowanie z naczyniami kuchennymi w zakładach żywienia zbiorowego będzie omówione w odpowiednim rozdziale. NAJWAŻNIEJSZE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA POTRAW Przy przygotowaniu pokarmów rozróżniamy przeróbkę wstępną i następczą. W przeróbce następczej przeważnie stosujemy zabiegi cieplne. Celem przeróbki wstępnej jest, uwolnienie produktów od części niestrawnych lub trudno strawnych, zanieczyszczeń, szkodliwych domieszek, nadmiernej ilości środków konserwujących. W czasie tej przeróbk...

Używany też jest dość często do konserwacji owoców

Używany też jest dość często do konserwacji owoców. W niewielkim stężeniu działa pobudzająco na wydzielanie żołądka i gruczołów ślinowych, nie wolno, więc podawać octu w nadkwaśności. Silniejsze stężenia octu działają na błonę żołądka drażniąco; a nawet mają właściwości przyżegające. W wielu przypadkach można przy przyprawianiu potraw zastąpić ocet kwaskiem mlekowym. Musztarda. Powszechnie używaną przyprawą jest musztarda, wyrabiana z gorczycy, octu, soli, oliwy i przypraw korzennych. ...

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit

Kefir 2-dniowy przeważnie nie zmienia motorycznej czynności jelit. Podawano, że korzystne jest działanie kefiru w cukrzycy, przewlekłej gruźlicy płuc, w okresie zdrowienia po ostrych chorobach zakaźnych. Nie zalecamy kefiru w chorobach wątroby, nerek, w niewydolności krążenia, znacznym nadciśnieniu tętniczym. Napojem podobnym do kefiru jest kumys, znany od bardzo dawna. Obecnie napój ten jest szeroko rozpowszechniony w południowo-wschodnich okolicach ZSRR (Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie). Kumys jest przyrządzany ...

Dr Pou i Hurricane - implikacje dla opieki nad pacjentem podczas katastrof ad 6

Przy przygotowaniu klusek ważną rzeczą jest odpowiednie wygniecenie ciasta. Ciasto to nie powinno mieć na przekroju białych grudek. Nie wystarcza byle, jakie zagniecenie mąki z płynem, gdyż wówczas cząsteczki mąki nie nasiąkają należycie, a kluski są niesmaczne i niestrawne. Przy przygotowywaniu ciasta należ wodę lać do mąki powoli i równocześnie dokładnie mieszać ją z płynem. Następnie ubija się ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wprowadzenie powietrza do ciasta czyni je pulchnym i lekkim...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#lekarz po rosyjsku , #leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków , #reishi zarodniki , #endometrioza po cc ,