interpretacja badań laboratoryjnych

Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera

Tłuszcz sera jest łatwo przyswajalny, ilość jego zależy od gatunku sera. Sery zawierają też wapń, fosfor i siarkę, spore ilości żelaza, witaminy A i B2. Sery mają wreszcie przyjemny smak i zapach, zatem powinny znaleźć większe zastosowanie przy układaniu naszej diety. Przepojony tłuszczem ser może być pokarmem trudno strawnym, gdyż sok żołądkowy ma utrudniony dostęp do kazeiny, dlatego sery tłuste należy krajać w cienkie plasterki. Spożycie serów w nie...

Więcej »

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu

Jarzyna ta jest jedną z naj niezbędniejszych w naszym odżywianiu. Ma przyjemny smak, jest tania, zawiera witaminy (zwłaszcza karotynę) od 1900-6500 j. m. w 100 g i sole mineralne. Marchew zawiera 86,7 % wody, 1,18 % związków białkowych, 6,42 % cukrów prostych, 1,67 % błonnika, 1,03 % soli mineralnych (w tym spory odsetek wapnia). Z witamin oprócz karotenu znajdujemy witaminy Bi i C. Sok z marchwi jest jednym z pierwszych pokarmów, jakie podajemy małym dzieciom. Bur...

Więcej »

Metody naszej techniki kulinarnej

Już Bechold powiedział: Metody naszej techniki kulinarnej, stosowane w kuchni, nie są niczym innym, jak praktycznym stosowaniem chemii koloidów, wszak nasze związki pokarmowe składają się prawie wyłącznie z koloidów (cyt. według Uglowa). W wielu procesach przeróbki pokarmów dużą rolę odgrywa przechodzenie ich ze stanu solu w stan żelu - kolagen kości i mięsa przechodzi np. ze stanu żem w stan solu, natomiast białko jaj ścinając się w czasie gotowania- odwro...

Więcej »

Kontrolowane badanie wczesnych nieprawidłowości neurologicznych u mężczyzn z bezobjawowym zakażeniem ludzkim wirusem upośledzenia odporności ad 8

100°C) nie niszczy jeszcze witaminy B1 (Cooper). Jajka w proszku zawierają bardzo mało witamin A i D. Jajka z powodu zawartości pełnowartościowego białka, lecytyny, soli mineralnych i witamin są wysokowartościowym pokarmem. Szczególne znaczenie mają jajka w odżywianiu dzieci, starców oraz w rozmaitych stanach chorobowych. Jaj nie można przechowywać długo, gdyż psują się wskutek przenikania drobnoustrojów przez porowatą skorupkę. Jajka świeże przeświecają...

Więcej »
http://www.dobrabudowa.info.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,