prawidłowa temperatura niemowląt

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni

Mleko zamrożone może być trzymane w chłodni przez okres około 4 tygodni. Mleko chude, częściowo odparowane, z zawartością wody mniejszą niż 25 %, może być przechowywane w temperaturze +5° przez okres 3-miesięczny. Masło. Przechowywanie krótkoterminowe (do 14 dni) może odbywać się w temperaturze od 0°C do -4°C, dłuższe (do 6 miesięcy) od -20 do -8°. Masło deserowe przechowuje się 3-5 miesięcy, solone 5-8 miesięcy, topione najdłużej, bo przeciętnie 12-20 miesięcy. Solenie skraca czas przechowania przez aktywację zaczynów, a więc nie należy sol...

Więcej »

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku

Zboże to jest obecnie mało uprawiane i używane raczej na paszę oraz do wyrobu kasz i grysiku. Z prosa wyrabia się znaną kaszę jaglaną. Jęczmień (Hordeum vuLgare). Jest pewnie pierwszym zbożem spożywanym przez ludzi. Znano go już w zamierzchłej starożytności, w Egipcie opisano już w 2400 r przed naszą erą, gdzie uważano go za dar bogini Izydy. Jęczmień był też poświęconym ziarnem w Grecji, używanym do ofiar. Cymbrowie wyrabiali chleb z jęczmienia. Jęczmień łatwo przystosowuje się do rozmaitych temperatur, dlatego spotykamy go w Afryce, jak też i...

Więcej »

Poziomki zawierają około 5,8 % lewulozy

Poziomki zawierają około 5,8 % lewulozy, 89 % wody, ślady jodu, kwas jabłkowy i cytrynowy, związki potasowe oraz spore ilości błonnika. Cytryniany i jabłczany wywierają działanie czyszczące, co łącznie z zawartym błonnikiem tłumaczy korzystne działanie poziomek w atonii jelit, poleca się je także chorym na wątrobę, w plethora abdominalis, w dnie. Jak wiadomo, sławny botanik szwedzki Linneusz wyleczył się w roku 1750 z ciężkiego napadu dny za pomocą kuracji poziomkowej. Poziomki zawierają znaczne ilości węglanu potasu, który zmniejsza kwaśność sokó...

Więcej »

Baby

Owoce mają Słodko-cierpki smak, spore ilości kwasów organicznych oraz garbników, którym zawdzięczają swoje właściwości ściągające. Sok czarnych jagód i napary są używane w leczeniu nieżytu jelit i biegunki. Skład czarnych jagód jest następujący: 86 % wody, 0,5 % białka, 5,5 % węglowodanów, 100 g czarnych jagód dostarcza 24 kalorie. Truskawki wywodzą się z poziomek - powstały ze skrzyżowania dużej poziomki chilijskiej z innymi gatunkami poziomek. Są one owocami o przyjemnym zapachu i smaku, stanowią cenne urozmaicenie odżywiania w okresie wiosenny...

Więcej »
http://www.centrumrozwojumozgu.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,