dobre zioła

Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska

Herbaty indyjska i cejlońska zawierają więcej kofeiny i taniny niż herbata chińska, ta ostatnia jest natomiast bardziej aromatyczna. Zapach herbaty zależy od zawartości olejków eterycznych, skład zaś zależy od wielu czynników: gleby i klimatu, w którym rośnie, od wieku liści, sposobu obróbki po zerwaniu oraz kolejności zbioru (w Chinach zbiory 5 razy do roku). Istnieją spostrzeżenia, że mleko z dodatkiem witaminy C traci swe przeciwgnilcowe dzia...

Więcej »

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone. Białko roślinne zawarte w jarzynach strączkowych, aby stać się przyswajalnym, wymaga dłuższego gotowania niż białko produktów pochodzenia zwierzęcego. Warzywa należą do produktów, które powinny znajdować się codziennie na naszym stole. W naszym kraju używa się jarzyn zbyt mało, traktuje się je przeważnie, jako dodatek do mięsa, a nie, jako samoistne pożywienie. Jest też rzeczą parad...

Więcej »

Zakwas piekarski jest to kawałek ciasta pozostawiony z poprzedniego wypieku chleba

Zakwas piekarski jest to kawałek ciasta pozostawiony z poprzedniego wypieku chleba, w cieście tym fermentacja została wywołana przez drożdże, bakterie octowe i pałeczki kwasu mlekowego. Podczas fermentacji wywołanej przez zakwas piekarski powstaje me tylko dwutlenek węgla i alkohol, lecz i kwas mlekowy. Dlatego chleb przyrządzony na zakwasie ma lekko kwaskowaty smak, a poza tym czerstwieje wolniej. Kwas mlekowy oddziaływa również na komórki otrąb w c...

Więcej »

Kliniczne czynniki ryzyka, warianty DNA i rozwój cukrzycy typu 2 ad 8

Wino zawiera wodę, cukier gronowy i owocowy, 5-16 % alkoholu, kwasy organiczne w ilości 0,3-0,8 %, (kwas mrówkowy, octowy, mlekowy, propionowy masłowy, sukcynowy), taninę, rozmaite etry i aldehydy, ciała azotowe, ciała nieorganiczne (0,15-0,6 %). Rozmaite gatunki wina zawierają różny odsetek alkoholu, wina reńskie około 8,20 % mozelskie, 7,36 %, wina czerwone z Bordeaux 8,10%, wermut 10,12 %, tokaje: (6,52-12,37), malaga 12,60 %, madera 14,43 %, sherry 16...

Więcej »
http://www.olejek-arganowy.org.pl 751#halucynoza organiczna , #bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem ,