Rybę z dodatkami zalewa się wodą

Należy pamiętać, że do przyrządzania tych zup można użyć nie tylko samego mięsa ryb, ale również odpadków, w które obfitują ryby (głowa, płetwy, ogon, ości, skóra). Rybę z dodatkami zalewa się wodą, dodaje się pokrajanych jarzyn i gotuje na wolnym ogniu w ciągu 45-60 minut. Przed podaniem na stół dodaje się masła lub śmietany, ewentualnie soku pomidorów. 7. SOSY Sosy urozmaicają nasze potrawy i poprawiają ich smak. Dotyczy to klusek, grochu, zacierek, rozmaitych gatunków kasz i ryżu gotowanych na sypko. Sosy dzielimy na białe, sza...

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach

Sok pomarańczy zabija pałeczki duru brzusznego już po 5 minutach, także sok poziomek ma powstrzymywać ich rozwój. Owoce zawierają naj rozmaitsze kwasy organiczne: jabłkowy (jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, pomidory), cytrynowy (cytryny, pomarańcze, mandarynki, maliny, poziomki, morwy), tartarowy (winogrona), sukcynowy (w niedojrzałych winogronach), salicylowy (maliny, poziomki, wiśnie, pomidory). Najczęściej występuje jabłkowy, cytrynowy i tartarowy, ich sole potasowe i sodowe mają- właściwości moczopędne i czyszczące. Kwasy te spalają się...

Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii

Są tanie, produkowane z surowców krajowych, mają wysoką wartość odżywczą, dają smaczny napój. Produkty powstające w czasie palenia kawy ze zboża i cykorii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i łaknienie. Surogaty kawy wyrabiane są najczęściej z jęczmienia i żyta oraz z korzenia cykorii. Prócz tego używane są buraki cukrowe, żołędzie (zawierają dużo garbników), soja oraz rozmaite dodatki, jak cukier, syrop ziemniaczany, wanilina, skarmelizowany cukier buraczany. Namiastki herbaty opisał u nas jeszcze w 1937 Rapczewski. Do wyrobu ty...

Wypadki drogowe i czas letni

Należy pamiętać, że powinny one być składowane i chłodzone bezpośrednio po zerwaniu. Jabłka przechowywane po zerwaniu w temperaturze +2°C, krótkim czasie tracą przechowalność. Jeżeli jabłka składujemy bezpośrednio po zerwaniu w temperaturze -1°C, to można je przechowywać przez okres około 280 dni. Każdy dzień zwłoki w umieszczeniu jabłek w chłodni skraca przeciętnie czas przechowalności o 8-10 dni. Nie należy przechowywać razem owoców niedojrzałych z dojrzałymi, skraca się, bowiem przez to okres przechowalności owoców niedojrzał...

Najnowsze zdjęcia w galerii karczma-austeria:

331#leki bez recepty wykaz , #wyszukiwarka skierowań do sanatorium , #laryngolog poznań nfz , #stomatolog ursynów , #olx nowa ruda , #nfzbydgoszcz , #austeria sławków , #reishi zarodniki , #endometrioza po cc , #pojemnik na odpady medyczne ,