cewnik tiemann

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków

Przy zamrażaniu powolnym (od 12-60 godzin) woda wolna oddziela się w postaci sporych kryształków, które kaleczą produkt. Przy odtajaniu kryształki te topnieją i powodują duży wyciek soku komórkowego wraz ze związkami białkowymi. Z powodu oddzielenia się wody związki białkowe denaturują się i tracą zdolność do ponownego wchłonięcia wody. Po odmrożeniu produkt taki jest bez aromatu, nie smaczny i suchy. Przy zamrażaniu szybkim kryształki lodu są bardzo małe i powodują tylko nieznaczne uszkodzenie komórek, po odtajaniu woda zosta...

Więcej »

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli

Lepsze wyniki uzyskuje się poddając produkty przed wędzeniem działaniu soli. Alkoholizowanie. Alkohol służy także do konserwowania niektórych środków spożywczych (głównie owoców - w 20 % alkoholu). Kwas siarkawy i kwas benzoesowy. Kwasy te znajdują również zastosowanie w konserwacji produktów spożywczych. Kwas siarkowy (jako gaz- 802) używany jest do sulfitacji owoców, jagód, półfabrykatów. Użycie tego gazu ma tę zaletę, że po pewnym czasie ulatnia się on z produktów spożywczych prawie całkowicie. STOSOWANIE NISKICH TEMP...

Więcej »

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone

Gotuje się w tej samej wodzie, w której były moczone. Białko roślinne zawarte w jarzynach strączkowych, aby stać się przyswajalnym, wymaga dłuższego gotowania niż białko produktów pochodzenia zwierzęcego. Warzywa należą do produktów, które powinny znajdować się codziennie na naszym stole. W naszym kraju używa się jarzyn zbyt mało, traktuje się je przeważnie, jako dodatek do mięsa, a nie, jako samoistne pożywienie. Jest też rzeczą paradoksalną, że na ogół spożywa się u nas stosunkowo więcej jarzyn w mieście niż na wsi, ...

Więcej »

Wodniak kolana

Jednakże każdy z nas powinien wiedzieć, jakie zjawiska i przemiany zachodzą w czasie naj prostszych zabiegów kulinarnych, ułatwia to, bowiem przygotowanie pokarmów i pozwala uniknąć wielu często popełnianych błędów. Słusznie mówi Edward Pożerski, że trzeba pracować całe lata, aby posiąść sztukę kucharską, jednakże każdy może poznać zasady przyrządzania potraw. ZMIANY ZACHODZĄCE PRZY PRZECHOWYWANIU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Środki spożywcze przy dłuższym przechowywaniu tracą zwykle na wartości. Produkty tracą swą świeżo...

Więcej »
http://www.psychologpoznan.edu.pl 751#bronchoskopia film , #glinka do włosów rossmann , #ciala ketonowe w moczu u dziecka , #my secret loose powder , #podwyższony poziom hemoglobiny , #czy prezerwatywy chronią przed ciążą , #jak stosować witaminę c na twarz , #f60 9 , #pieczenie ciasta z termoobiegiem , #ser biały chudy ,